Socialdemokratiske lappeløsninger hjælper ingenting

Regeringen påstår at have fundet en trylleformular, der med et snuptag vil få titusindvis af indvandrere i beskæftigelse. Opskriften lyder hovedsageligt på endnu flere tilskudsordninger, der skal finansiere nytte- og løntilskudsjob. Kort fortalt er regeringens integrationsudspil altså endnu mere af det samme og derfor intet andet end en socialdemokratisk lappeløsning uden stor effekt.

Danmark er det vestlige land, som er dårligst til at bringe borgere fra tredjelande i beskæftigelse, og det har vi været i godt 30 år. Derfor er det på tide, at vi tager det her problem alvorligt, men vi kommer ingen vegne, hvis regeringen ikke vil anerkende det egentlige problem – nemlig at kombinationen mellem vores ekstremt høje skattetryk og generøse ydelser er med til at ekskludere alt for mange indvandrere fra arbejdsmarkedet. Det blev senest mejslet fast med tal, der viser, at kun en fjerdedel af de flygtninge, der i 2000-2003 fik asyl, ti år senere har fået et job.

Det er en kæmpe falliterklæring og dybt ulykkeligt for de mennesker, der er parkeret uden for arbejdsmarkedet, men det er et udtryk for, at mange har vanskeligt ved at sælge deres arbejdskraft til de høje mindstelønninger i Danmark. Det ved regeringen udmærket godt, for det har Velfærdskommissionen blandt mange beskrevet: "… Mindstelønningerne m.m. er på det danske arbejdsmarked aftalebestemte, men er påvirket af niveauet lagt af sociale ydelser som dagpenge, kontanthjælp mm.”

Derudover har Rockwool Fonden tidligere estimeret, at 10 procent af de etniske danskere og hele 35-40 procent af indvandrerne fra tredjelande reelt er afskåret fra at deltage på arbejdsmarkedet på grund af de høje overførsler. Det vil altså sige, at mindst to i en typisk folkeskoleklasse kan se frem til et liv på overførselsindkomst, fordi høje skatter og overførsler presser dem ud af arbejdsfællesskabet.

Det kan vi ikke være bekendt over for nogen uanset herkomst, og derfor er det tvingende nødvendigt, at vi får taget fat på de nødvendige arbejdsmarkedsreformer, der både sænker kontanthjælpen og skatten på arbejde, således at flere får mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet.

Regeringens integrationsudspil kommer ikke til at løse den udfordring, vi står overfor, og derfor er der behov for at tage helt andre redskaber i brug. Dog må vi også erkende, at problemet ikke kun kan løses fra Christiansborg. Således bærer den enkelte indvandrer naturligvis et personligt ansvar for at bidrage positivt til integrationen, men det vil heller ikke være en dum idé, hvis arbejdsmarkedets partere gik sammen om en form for indslusningsløn målrettet dem, der er aller længst fra arbejdsmarkedet.

Det vil være godt for integrationen og give disse mennesker en mere permanent tilknytning til arbejdsmarkedet. Og så skal vi i øvrigt huske på, at virksomhederne kan bidrage med endnu flere jobåbninger, hvis vi friholder dem for tunge skattebyrder og sikrer, at der rent faktisk er en nævneværdig vækst i det her land. Men det gør regeringen heller ikke.