Er Dansk Folkeparti imod folkestyret?

Regeringen indgik i tirsdags en bred politisk aftale om, at danskerne får mulighed for at tage stilling til det 23 år gamle retsforbehold. Det skal ske om senest ét år. Ved folkeafstemningen skal vi beslutte, om forbeholdet skal justeres. Det skyldes, at Danmark ellers ikke vil kunne fortsætte i det europæiske politisamarbejde, Europol. Som en del af aftalen er S, R, SF, V og K enige i, at Danmark ikke skal med i asyl- og udlændingepolitikken.

Folkeafstemningen er et resultat af Grundlovens § 20 om suverænitetsafgivelse. Det er altså en helt igennem demokratisk og grundlovsmæssigt korrekt procedure. Intet mindre.

Man skulle tro, at Dansk Folkeparti ville være glad. Men reaktionen har været stik modsat. Det er fyget med beskyldninger om vælgerbedrag, løgne og fordækte aftaler fra alle os ja-sigere. Vi er utroværdige og upålidelige, lyder anklagen. Alle, som ikke er hardcore imod europæisk samarbejde, er i DF’s optik imod demokratiet.

Men hvad er der udemokratisk ved at spørge danskerne? Hvad er der udemokratisk ved at bruge Grundlovens paragraffer om afgivelse af suverænitet? Hvad er der udemokratisk ved, at Folketinget ved et eventuelt ja kan tage stilling til, om vi skal samarbejde om eksempelvis bekæmpelse af pædofili eller menneskehandel?

I min optik er det netop udtryk for demokrati. For direkte demokrati gennem en folkeafstemning og for det repræsentative demokrati – det, vi normalt kalder folkestyret – gennem tilvalgsordningen.

Folkestyret fungerer på den måde, at danskernes repræsentanter i Folketinget, regionerne, kommunerne osv. vedtager lovgivning, hvis der er et flertal. Det har DF normalt ingen problemer med. Tværtimod vil partiet regulere stort set alt fra Christiansborg: Hvilken mad kommunerne serverer i børnehaven. Hvilken hovedbeklædning danskerne må bære. Hvad bestemte aviser skal trykke. Hvem der skal instruere tv-serier i DR. Intet er for småt for centraliseringens lange arme og omklamrende hånd, ifølge Dansk Folkeparti.

Men når det drejer sig om internationalt samarbejde om at bekæmpe terrorisme, pædofili, narkosmugling osv., ja så er Folketinget ifølge Dansk Folkeparti uegnet til at tage beslutninger. Så er det kun Dansk Folkeparti selv, som er legitimt berettiget til at bestemme på vegne af danskerne.

Spørgsmålet er, om det ikke i virkeligheden er Dansk Folkeparti, som har et problem med demokratiet? For Dansk Folkepartis kritik af aftalen og folkeafstemningen er jo udtryk for, at paritet ikke stoler på os andre partier i Folketinget. Selv ikke på Venstre og Lars Løkke, som partiet ellers peger på som statsministerkandidat.

I Radikale Venstre tror vi pĂĄ folkestyret, og vi tror pĂĄ Europa. Derfor stemmer vi ja!