Medie: Løkke censurerer fadøl på sin Facebook

Fadøl og fadbamse. De to ord vil Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på ingen måde associeres med. I hvert fald ikke på Facebook. På hans officielle politiker-side, der følges af 146.000, har Venstre autocensureret de to ord, så ingen andre - end den, der skriver dem - kan se dem, skriver metroxpress.

Ifølge lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet, Klaus Kjøller, udsender det et signal om desperation.

- Det virker en smule ynkeligt og desperat, at han under ingen omstændigheder vil associeres med fadbamser på Facebook, når han udadtil i medierne ofte kører en ydmyg linje, hvor han understreger, at han laver fejl og ikke er perfekt, siger han til metroxpress og fortsætter:

- Samtidig er det egentlig forståeligt nok, for Venstre ønsker ikke en debat om et betændt emne, og ved at fjerne de her ord, fjerner de også muligheden for, at emnet overhovedet bliver berørt.

Ekspert i sociale medier, Trine-Maria Kristensen, er slet ikke enig. Til metroxpress siger hun:

- Hvis de tror, problemerne forsvinder, bare fordi man ikke kan skrive fadøl eller fadbamse på Løkkes væg, tager de grueligt fejl. Dem, der har lyst til at skrive det, finder bare et andet sted på Facebook at gøre det. Og desuden forsvinder debatten ikke af den grund - der kommer bare mere fokus på problemet, siger Trine-Maria Kristensen, som næsten ikke kan tro på, at censureringen er et bevidst strategisk valg fra Venstres side.

- Hvis det er det, er det virkelig udygtigt.

Løkkes Facebook-side forklarer et etisk kodeks, at alle skrevne ord og indlæg skal overholde ‘almindelig god takt og tone’. Dog bliver ord som ‘perker’ og ‘jødesvin’ ikke auto-censureret, da metroxpress forsøger at skrive dem.

På trods af gentagne henvendelser har det ikke været muligt for metroxpress at få en kommentar fra Venstre.

OPDATERING: Tv2.dk har været i kontakt med Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i sociale medier og digital chef hos PR-bureauet Geelmuyden Kiese. Han understreger, at han med sin viden ikke er i tvivl om, at metroxpress' historie ikke holder vand.

- Der er ikke bevis for metroxpress' historie på baggrund af deres test. Det kan lige så vel være Facebook og ikke Venstre, der aktivt spamfiltrerer 'fadøl' væk, fortæller Benjamin Rud Elberth til tv2.dk.

Han har skrevet et uddybende blogindlæg, du kan læse her.

Benjamin Rud Elberth er en af de to eksperter i det politiske magasin #DKPOL, som du se på mandag på TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.