Her er familien på høj kontanthjælp: Vi har ikke andre muligheder

Under DR-debatten 'Demokratiets aften' tirsdag blev familien Poczkaj vist som et eksempel på en kontanthjælpsfamilie, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde. TV 2 besøgte familien allerede i marts - herunder kan du læse den artikel, som blev bragt dengang:

En ikkeeksisterende kontanthjælpsfamilie blev danmarksberømt, da partiet Venstre lancerede en stor kampagne om, at far, mor og tre børn kan få op til 454.215 kroner om året i offentlig støtte uden at arbejde.

TV 2 har mødt en familie, der stort set matcher Venstres eksempel - om end familien har fem børn i stedet for tre. Familien Poczkaj i Sønderjylland, Torben, Bente og fem sammenbragte børn, får 400.560 kroner om året i offentlig støtte. Kun fordi børnene ikke går i fritidsordning holder familien sig under Venstres berømte beløb på 454.215 kroner.

- Vi er mennesker som alle andre, og vi skal have mad på bordet, siger Torben Poczkaj om familiens økonomi, som efter hans mening ikke er luksuriøs på nogen måde.

Både Torben og Bente har været på kontanthjælp siden 2006. Han har en rygskade efter en arbejdsulykke, hun lider af en tarmsygdom. De bor med fem sammenbragte børn, en hund og en kat på en lejet landejendom i Sønderjylland.

Efter den voldsomme debat, som Venstres annoncekampagne har skabt, har familien indvilliget i at fremlægge økonomien i en kontanthjælpsfamilie som deres.

Indtægter:

  • Begge får 14.416 kroner i kontanthjælp.
  • De får 1247 kroner i boligsikring.
  • De får cirka 3.300 om måneden i børnepenge for fem børn i alderen 5 – 17 år.
  • I alt har de omkring 24.000 kroner om måneden efter skat.

Udgifter:

  • Husleje incl. vand og varme: 8000 kroner
  • El: 4000 kroner
  • Bil: 1970 kroner
  • Desuden har de udgifter til licens, mobiltelefon, internet, forsikringer og noget gammel gæld (bl.a. et lille hus, som de har købt før de kom på kontanthjælp, og som de ikke kan få solgt).
  • I alt har de omkring 4000 kroner om måneden tilbage til mad og personlig hygiejne, når alle udgifter er betalt.

- Jeg kan godt se, at det er træls for dem, der arbejder i Netto og som sammenlagt kun har 1000 kroner mere om måneden end vi har. De kan bare komme med et job, hvor jeg får seks kroner mere i timen, og hvis jeg kan klare det, skal jeg nok tage det, siger Torben Poczkaj.

Men generelt kan de ikke se, at deres kontanthjælp kan være mindre:

- Det er svært at tænke på, at det her går ud over min familie, hvis der skæres yderligere. Det er mine børn, der ikke kan blive mætte, siger Bente Poczkaj.

Lever I ikke på nas?

- Det er et fortolkningsspørgsmål. Jo, vi får penge fra det offentlige, men vi har pt. Ikke andre muligheder, siger Torben Poczkaj.

Den første gang

Valgprogram med de unge førstegangsvælgere Magnus Lund Nielsen og Jakob Legarth Sandorff som medværter.

Karen-Helene Hjorth er vært.

Sendes alle hverdage kl. 15.30 på TV 2 NEWS.