Regeringen tager æren for asylfald: Johanne Schmidt ryster på hovedet

Antallet af asylansøgere fortsætter med at falde, og det skyldes blandt andet regeringens asylstramninger.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes integrationsordfører Ole Hækkerup, efter at nye tal fra Udlændingestyrelsen har vist, at 626 søgte asyl i Danmark i januar – det laveste tal siden april 2014.

- Jeg tror, der er flere grunde til, at vi nu ser antallet af asylansøgere falde. Jeg tror, at en af grundene er den stramning, som regeringen netop har fået igennem Folketinget, siger Ole Hækkerup.

Regeringens stramninger blev set stemt igennem med støtte fra Dansk Folkeparti, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance, og forhindrer blandt andet asylansøgere på midlertidigt ophold i at få familiesammenføring det første år, de opholder sig i Danmark.

Signaleffekt

Ifølge Socialdemokraternes ordfører kan alene signalet om stramninger være nok til at asylansøgere vælger andre destinationer end Danmark.

- Noget af det, vi godt ved betyder noget på det her område, er dels hvordan reglerne for at kunne få asyl i Danmark er - men vi ved også, at der er en signaleffekt, når man strammer reglerne. 

- Det ved han ikke noget om

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, ryster på hovedet af Hækkerups forklaring.

- Det tror jeg sådan set ikke Ole Hækkerup ved noget som helst om. Asyltallene i Danmark og alle mulige andre lande, går altså meget op og ned. Og der er alle mulige forklaringer på, hvorfor de gør det. Hvordan er vejret? Hvilke menneskesmuglere er på spil i øjeblikket? Hvilke områder er der mange flygtninge fra?, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

- Jeg ville ønske, at det her fald var et udtryk for, at der var færre flygtninge i verden. Men det er der desværre ikke noget, der tyder på.

Enhedslisten og SF stemte imod regeringens asylstramninger, og stramningerne er også blevet mødt med kritik fra blandt andet Institut for Menneskerettigheder.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter