Danskerne: Svært at få øje på børnefamiliernes forkæmpere

Danskerne har svært ved at finde politiske partier, der i særlig grad kæmper børnefamiliernes sag.

Det viser en ny meningsmåling, som Ugebrevet A4 har fået lavet. Og det er ifølge interesseorganisationen Forældrenes Landsforening en konsekvens af, at de politiske partier har forsøgt at komme med reformforslag til gavn for børnefamilierne.

- Debatten er meget stille, selv om mange børnefamilier kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen. Politikerne taler varmt om børn, men vi ser ikke mange konkrete tiltag, siger formanden for Forældrenes landsforening Dorthe Boe Danbjørg til A4.

Der er vælgere at hente

Ifølge en valgforsker afslører resultatet, at her ligger et stort uopdyrket område for de politiske partier:

- Tallene tyder på, at der er et vælgerpotentiale på børnefamilie-området. Der er mange vælgere, der ikke føler sig repræsenteret af partierne. De ældre har fået og får stadigvæk en del interesse fra politikerne. Det virker, som om børnefamiliernes hverdag ikke fylder så meget i politikernes bevidsthed som ældres vilkår, siger valgforsker og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager til A4.

Men han advarer de politiske partier om, at det ikke vil være gratis at appellere til børnefamiliernes gunst:

- Partierne er nødt til at komme med konkrete bud på forbedringer, og det er ikke spor billigt. Hvis man for eksempel vil have flere pædagoger i daginstitutionerne eller længere barselsorlov, koster det mange penge. Det kræver med andre ord en del overvejelser, hvis man vil appellere specielt til børnefamilier, siger Rune Stubager.

De røde partier og DF scorer højest

Hvis danskerne bliver presset til at udpege eet parti, der særligt gør noget for børnefamilierne, så svarer de Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti (i den rækkefølge).

Repræsentanter fra de partier er da også hurtige til at erklære sig enige i, at dette politikområde er underprioriteret:

- Jeg mener slet ikke, at børnefamiliernes vilkår fylder nok i den politiske diskussion(Socialdemokraternes familieordfører Julie Skovsby)

- Familiepolitikken er desværre lavt placeret på den politiske dagsorden (Enhedslistens familieordfører Rosa Lund).

- Børnefamiliernes vilkår er noget, der konstant har behov for politisk fokus (Dansk Folkepartis familieordfører Karin Nødgaard).

"Borgerlige er mere tilbageholdende"

Når de borgerlige partier – bortset fra Dansk Folkeparti – ikke bliver udpeget som partier, der i særlig grad gør noget for børnefamilierne, så er der en god grund til det, forklarer sociolog Mai Heide Ottosen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd:

- De borgerlige partier er meget tilbageholdende med at blande sig i, hvordan familierne indretter deres hverdag i forhold til hjemlige pligter, roller og forældreansvar. Det kan være en af forklaringerne på, at danskerne har svært ved at pege på borgerlige partier med en profil på området, siger Mai Heide Ottosen til A4.

Formanden for Forældrenes landsforening Dorthe Boe Danbjørg mener dog ikke, at de ”røde” partier, der scorer højest i undersøgelsen, skal være alt for selvtilfredse:

- Rød blok kan langt fra pudse glorien. Vi mangler politiske initiativer og handling fra regeringen. Eksempelvis er der ikke sket noget i forhold til minimumsnormeringer i daginstitutioner og øremærket barsel til mænd, siger hun til A4.