Helle Thorning: Vi har ikke råd til ikke at bekæmpe IS

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøgte tirsdag de cirka 90 danske soldater, der er udsendt på koalitionsbasen i Kuwait, hvorfra danske F-16-fly deltager i kampen mod terrororganisationen IS i Irak.

Her holdt hun tale for de udsendte, hvor hun takkede dem for at forsvare Danmark. Efterfølgende fik TV 2 et interview med statsministeren, og her understregede hun igen, at danskernes indsats er et helt uvurderligt bidrag i kampen mod IS.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi ikke havde været der sammen med vores allierede, så havde vi ikke fået stoppet ISIL's fremmarch. Så det er altså utroligt dygtige folk, vi har derude, siger Helle Thorning-Schmidt.

Men selvom den internationale koalitions angreb fra luften har været med til at bremse de militante fra IS, så kommer det til at tage lang tid, inden kampen er vundet. Og selvom det kan blive dyrt, er det en vigtig kamp at tage, mener statsministeren.

- Jeg synes, man skal se på det på den måde, at vi har ikke råd til at lade være. Der er ikke noget alternativ til at bekæmpe ISIL, der er ikke noget alternativ til at være med i den koalition af allierede, som vi er en del af, siger Helle Thorning-Schmidt.

- For vi skal bare huske på, at hvis vi ikke var trådt ind i den alliance, hvis vi ikke havde kæmpet mod ISIL, så kunne vi måske stå i en situation nu, hvor ISIL havde spredt sig endnu mere med alle de ubehagelige konsekvenser det kan have for sikkerheden hjemme hos os selv, siger statsministeren.

De danske kampfly har siden 16. oktober 2014 fløjet missioner over Irak som en del af en større USA-ledet koalition.Danskerne har siden da fløjet 219 missioner og smidt 168 bomber mod fjendtlige mål.