Han var minister under bank-læk: Vi skulle have jagtet skatteål

Det er helt urimeligt for alle de danskere, der betaler meget i skat, at nogen er sluppet billigere end de skulle, lyder det fra Venstres næstformand, Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2004 til 2010.

Dermed var han skatteminister, da en medarbejder i 2008 stjal oplysninger om tusindvis af hemmelige konti fra storbanken HSBC’s afdeling i Schweiz. Oplysninger, som også indeholdt navne på op mod 314 danskere, der har haft formuer skjult i storbanken.

Skat har haft kendskab til oplysningerne siden 2008, men har før februar i år intet gjort for at få oplysningerne fra den franske regering, der ellers i 2009 kom i besiddelse af dokumenterne og i 2010 har udvekslet oplysningerne med en række lande.

- Som minister er man altid ansvarlig for det der foregår i ens ministerium. Derfor beklager jeg dybt, at vi ikke fik fat i de oplysninger tilbage i 2008. Jeg havde gerne set, at vi fik alle oplysningerne, så vi kunne have jagtet de skatteål mere effektivt, siger Kristian Jensen til TV 2.

Hvorfor har Skat ikke brugt de her lækkede dokumenter, mens du var minister?

- Det vil jeg dæleme også gerne vide. Man kan diskutere om skatten er for høj eller ej, men skatten i Danmark skal betales, og det gælder også folk, der forsøger at gemme pengene væk i skattely. Så jeg havde gerne set, at – hvis det var muligt at få fat i oplysningerne – Skat havde gjort det.

- Oplysningerne er smuttet mellem fingrene på os

Kristian Jensen vil derfor gerne se Skats redegørelse om sagen og få vished om, hvad der er gået galt i forhold til, at oplysningerne ikke kom frem i 2008.

- De er oplysninger er smuttet mellem fingrene på os, og det er jeg ærgerlig over, for det kan betyde, at almindelige danskere er kommet til at betale mere i skat, end de skulle have gjort, siger Kristian Jensen.

Troels Lund Poulsen (V) overtog i 2010 posten som skatteminister – siden har der været ikke mindre end seks af slagsen:

- Mange kunne have gjort noget, og vi skal have kigget på, hvorfor det ikke er sket. Nu skal vi også se, om der er nogle penge derude, som stadig er skattepligtige i Danmark, siger Kristian Jensen.

Enhedslisten har kaldt skatteminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om sagen og opfordrer samtidig til en uvildig advokatundersøgelse. 

Milliarder af skatteindtægter efter læk af HSBC-kundeliste i Schweiz.

I en række lande har skattemyndighederne indhentet skatteindtægter for flere milliarder kroner, efter man har modtaget den lækkede liste med HSBC-kunder i bankens afdeling i Schweiz. 

Danmark: 0 kr. - Har først bedt om at få udleveret listen efter Politikens afsløringer.

Frankrig: 1,285 mia. kr. siden 2009.  

Spanien: 1,970 mia. kr. siden 2010.

Grækenland: Ukendt beløb siden 2010.  

Belgien: 3,230 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Storbritannien: 1,340 mia. kr. siden 2010.  

Italien: Ukendt beløb siden 2010.  

Tyskland: Ukendt beløb siden 2010.  

Irland: 34 mio. kr. siden 2010.  

Canada: 328 mio. kr. siden 2010.  

Argentina: Ukendt beløb siden 2014.  

Indien: 3,310 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Kilde: Politiken