Løkke om kampagne: 454.215 kroner er til den for "gode side"

Lars Løkke Rasmussen og Venstre mener, at det er for meget, når der i sociale ydelser kan blive givet 454.215 til et par på kontanthjælp, der har tre børn. Det fortæller partiets formand på dagen, hvor Venstre har indrykket annoncer med det beløb som nøgletal. Han mener, at der bør blive ændret i ydelserne, så forskellen på at være på kontanthjælp og så have et lavtlønnet job bliver større. 

- Der er både et økonomisk og et rimelighedsmæssigt aspekt i det. Det økonomiske er, at vi har brug for at få nogle færre danskere på overførselsindkomst og flere ud og tage fat. Specielt hvis det lysner, og der er plads til det, så skal vi udvide vores arbejdsstyrke. Og der skal det kunne betale sig at arbejde. Også hvis man tager et arbejde, der ikke bliver højt lønnet, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Og så er der rimelighedsaspektet. Der er folk, der står op hver morgen og knokler for en lille løn. Og det er ikke i orden, at de skal se på, at man stort set ikke får noget ud af det. Og det er derfor, vi gerne vil lave en jobreform, hvor vi vil lægge et loft over kontanthjælpen, som vi havde, sidst vi var i regeringen og så investere noget i at sætte skatten på små arbejdsindkomster ned.

Venstre tager specifikt udgangspunkt i 454.215 kroner, som både er for kontanthjælp samt flere ydelser, der også tilgår folk, der er på arbejde. Det har medført kritik dagen igennem fra blandt andre Enhedslisten, der kalder det for løgn, Dansk Socialrådgiverforening, der kalder det "taltrylleri", mens andre har peget på, at debatten bliver fordrejet. Men netop dét tal er for Lars Løkke Rasmussen et udtryk for, at ydelserne er for høje.

- Gevinsten ved at tage et arbejde skal være større. Det er den bevægelse, vi gerne vil sætte i gang. Det vil vi opnå ad to veje: Dels ved at det her beløb på 454.215 kroner, det er til den for gode side, der skal lægges et loft over. Og dels ved at sænke skatten på små arbejdsindkomster, så forskellen bliver større. Og den skal være større end i dag, hvor den for mange i dag stort set ikke er eksisterende, siger han.

Dansk Socialrådgiverforening mener modsat, at 2.000 kroners forskel er markant, og der er flere motiverende grunde til at tage et arbejde. Men hvad der skal til, for at Lars Løkke Rasmussen mener, at det er motiverende nok, vil han ikke sige præcist:

- For hver krone man kan gøre gevinst ved at gå på arbejde, der bliver det mere og mere rimeligt. Så det er vores ambition: At gøre den forskel mellem at være på passiv kontanthjælp og aktiv på arbejdsmarkedet i et job også med en lille indkomst større. Og den forskel skal være så stor, som pengene rækker til, siger han.