Professor: Lidegaard og Co. har misset juraen i Thulesag

- Det er glædeligt, at udenrigsministeren nu har taget fat i amerikanerne. Men processen har langt fra været som man kunne ønske, siger det grønlandske folketingsmedlem for partiet I. A. og formand for Grønlandsudvalget, Johan Lund Olsen til TV 2 NEWS.

Han henviser til den store servicekontrakt om drift og vedligeholdelse af Thule-basen på Grønland, som er havnet hos firmaet Exelis Services A/S, der er et skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus, frem for at blive tildelt et dansk eller grønlandsk firma. Et faktum, som har ført til kritik af regeringen og Udenrigsministeriet, der beskyldes for at have sovet i timen af andre politikere.

Det mener Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved Copenhagen Business School, ikke er helt ved siden af. I hvert fald peger han på, at man tilsyneladende er kommet på bagkant, fordi man enten har overset eller ikke taget hånd om juridiske teknikaliteter i tide:

- Spørgsmålet om, hvorvidt der i den her henseende er tale om et dansk selskab er et rent juridisk spørgsmål. Det har det været siden man lavede Thuleaftalen i 1953, og problemet er så, at man har ændret definitionen i Danmark sidenhen. Amerikanerne gjorde tidligt i processen Danmark og Grønland opmærksom på, at ”vi anser det her for en juridisk problemstilling, som skal køre efter jeres regler”. Så hvis man mente, at det var et politisk spørgsmål, skulle man nok have taget det op der, siger Søren Friis Hansen og fastslår:

- Så alle havde været tjent med, at man tidligt i processen havde opdaget der var juridiske spørgsmål, der skulle afklares. Det kan synes som en teknikalitet, men det virker som om, at det er det springende punkt her – at man har misforstået i Udenrigsministeriet, hvad der forstås ved et dansk selskab.

Søren Friis Hansen vurderer, at Udenrigsministeriet nu kan undersøge, hvilke muligheder der er for at annullere aftalen med Exelis Services, men at det nok bliver svært. Og at der med stor sandsynlighed vil blive tale om kompensation til selskabet, som lovligt har vundet udbudsrunde, men altså kan vise sig ikke at få ordren på 2,4 milliarder kroner for en syvårige periode alligevel.       

Hør hele Interviewet med Søren Friis Hansen i klippet over artiklen.

FAKTA OM THULE-SAGEN

* Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten pĂĄ Thulebasen.

* Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

* Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013.

* I slutningen af 2014 fik det amerikanske Vextrus-selskab Exelis Services kontrakten til en værdi af 2,4 milliarder kroner. Kontrakten løber i syv år.

* De tre andre selskaber, der også bød på opgaven, har klaget, da de mener, at selskabet ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

* Formålet med klagen var - ifølge Jyllands-Posten - at få svar på, om nogen af de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab til et udenlandsk firma.

* Exelis Services, der har vundet kontrakten, understreger, at selskabet lever op til kravene i udbuddet.

* Klagen kom fra Greenland Contractors, som MT Højgaard ejer 67 procent af, og Per Aarsleff samt Copenhagen Arctic. MT Højgaard er delvist ejet af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen.

* MT Højgaard har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt koster et trecifret millionbeløb om året.

* 8. februar 2015 blev klagen afvist af den amerikanske rigsvision.

* Greenland Contractors har kontrakten pĂĄ Thulebasen til og med 30. september i ĂĄr, hvorefter den overgĂĄr til Exelis Services.

* Tre mĂĄneder inden, at det amerikansk-ejede skuffeselskab Exelis Services A/S vandt servicekontrakten pĂĄ Thulebasen, henvendte det amerikanske luftvĂĄben sig til Udenrigsministeriet for at fĂĄ afklaret strukturen i selskabet.

* Men ministeriet svarede ifølge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare på, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket både politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har nu bedt sine embedsfolk om at redegøre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvåben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services.

* Også den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets rolle i den omstridte sag.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.