Flertal forlænger frist for terror-redegørelse

Et flertal i Folketinget bløder nu op og giver regeringen dobbelt så lang tid til at redegøre for forløbet omkring terrorangrebet i København i weekenden 14. og 15. februar.

Det sker mindre end et døgn efter, at flertallet udenom regeringen - bestående af V, DF, SF, K og LA - gav regeringen en deadline på tre uger til at komme med en redegørelse.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger til TV 2:

- Jeg kan forstå, at Folketinget er ved at træffe en anden beslutning, end den der blev lagt frem - nemlig en beslutning hvor man tilsyneladende lytter til, at myndighederne har meldt ud, at det ikke kan lade sig gøre indenfor det tidsrum, som man har forestillet sig.

Nu får regeringen seks uger til at redegøre for forløbet omkring terrorangrebet, herunder sikkerheden ved Krudttønden og synagogen i København, samarbejdet med svensk politi om beskyttelsen af Muhammed-tegneren Lars Vilks samt politiets generelle efterforskning i sagen.

- Min holdning er uændret. Jeg synes, at det vigtigste er, at myndighederne får tid til at bruge den energi og tid de skal i forhold til efterforskningen. Det er det vigtigste arbejde, der pålægger ligger nu, siger den socialdemokratiske justitsminister.

Regeringen skal dog stadig komme med en redegørelse om tre uger.

Den skal redegøre for de sociale myndigheders håndtering af sager, der har haft med gerningsmanden Omar El-Hussein at gøre, samt Kriminalforsorgens generelle antiradikaliseringsindsats og eventuelle ændringer i sikkerheden efter terrorangrebet i Paris i starten af januar.

Flertallet udenom regeringen forlanger altså to separate redegørelser, der skal ligge klar om henholdsvis tre og seks uger.

Opblødningen fra de borgerlige partier og SF kommer, efter at blandt andre rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har advaret politikerne på Christiansborg mod at forlange en redegørelse, før politiets efterforskning er afsluttet.

Ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, så er det flertallet udenom regeringen, der står lidt svagt tilbage efter forløbet.

- Der er ingen tvivl om, at der er en masse frustration i flertalsgruppen som føler, at regeringen ikke vil deltagtiggøre dem i noget, som de forventer at blive delagtiggjort i. I går aftes da kravet om en redegørelse inden tre uger blev lanceret, var det oppositionens leder Lars Løkke Rasmussen, der var ude og skære ud i pap at man skulle have svaret indenfor tre uge. Efter forløbet er det altså flertallet, der i dag står med lidt dukket nakke tilbage, siger Anders Langballe.

TV 2s politiske redaktør forklarer, at der er tale om en rigtig "Christiansborg-sag".

- Det her handler om positionering, i det at der er noget kamp om den politiske dagsorden. Man forsøger at udstille regeringen for ikke at være regeringsduelige, siger Anders Langballe.

Du kan se eller gense interviewet her:

Hurtig redegørelse

De borgerlige partier og SF vil have regeringen til inden for seks uger (tidligere lød kravet på tre uger) at redegøre for fire punkter:

Forløbet omkring angrebene på Krudttønden og synagogen i København. Redegørelsen skal omfatte sikkerheden ved Krudttønden, samarbejdet med svensk politi om beskyttelsen af Muhammed-tegneren Lars Vilks og bevogtningen af synagogen i Krystalgade.

Myndighedernes viden om den formodede gerningsmand Omar Abdel El-Hussein. Hvad vidste de sociale myndigheder og Kriminalforsorgen om Omar El-Husseins tiltagende radikalisering, og hvad har man gjort for at dæmme op for den radikalisering.

Hvad har man foretaget af eventuelle ændringer af de danske myndigheders sikkerhedsforanstaltninger efter terrorangrebet i Paris i starten af januar.

Kriminalforsorgens generelle antiradikaliseringsindsats, herunder oplysninger om antallet af indsatte, der gennemgår særlige exitforløb.