Skipper langer ud efter SF: Troede I havde rygrad

Enhedslisten langer nu voldsomt ud efter SF og Radikale i sagen om øgede beføjelser til danske efterretningstjenester som følge af terrorangrebet forrige weekend.

SF og Radikale er nemlig med til at gøre op med helt fundamentale retsstatsprincipper, når de bakker op om blandt andet at give forsvarets efterretningstjeneste lov til at aflytte danske statsborgere i udlandet uden forudgående dommerkendelse.

- Jeg er både meget forundret og meget skuffet over, at de radikale og SF øjensynligt bakker op om det her meget alvorlige opgør med et af retsstatens grundprincipper. Det forstår jeg simpelthen ikke. Det er jo partier der plejer at stå vagt om retsstaten. Det virker som en panik-reaktion, lyder det fra Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper og fortsætter:

- Jeg havde egentlig troet, at SF efter deres exit fra regeringen igen ville få mere rygrad til at stå fast i afgørende spørgsmål om retssikkerhed og demokrati.

Ifølge en analyse, foretaget af den juridske tænketank Justitia, vil initiativerne, som regeringen lancerede i sidste uge som led i en større anti-terror-pakke til knap en milliard kroner, betyde af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fremover vil få videre beføjelser end den amerikanske efterretningstjeneste NSA og britiske GCHQ.

Jacob Mchangama, der er direktør i Justitia, siger til Politiken, at regeringens forslag ”indeholder en alt for bred og upræcis adgang til at overvåge danske borgere uden retssikkerhedsgarantier eller ekstern kontrol”.

Og den bekymring deler Enhedslisten.

- Jeg håber virkelig, at SF og R vil genoverveje deres støtte til det her. Vi taler om en helt central del af vores retsstat. Jeg forstår faktisk ikke hvorfor de ryster sådan på hånden.

SF: Vi vil sikre, det ikke misbruges

SF’s Holger K. Nielsen afviser Enhedslistens kritik og understreger, at SF vil insistere på at stå vagt om ’ retssikkerhedsmæssige principper’.

- Vi har ikke set det lovforslag endnu. Og når vi ser det, tager vi stilling. Vi er optaget af, at terror bekæmpes. Og det betyder også at FE skal have nogle redskaber, de kan bruge for at forhindre, at der kommer terror til Danmark. Men det er klart, at vi samtidig skal stå vagt om nogle retssikkerhedsmæssige principper. Og vi skal ikke i en situation, hvor alle mulige danskere bliver overvåget, fordi de tager til udlandet. Der skal være en helt klar afgrænsning af det her.

Men rent principielt: Mener du, at FE skal kunne overvåge uden en dommerkendelse?

- Der skal i hvert fald være en dommer inde over. Hvordan det så skal håndteres, må vi snakke om efterfølgende. Der skal være en sikkerhed for, at det her ikke bliver misbrugt. Det er det, vi er optaget af, siger Holger K. Nielsen til TV 2 News og fortsætter:

- Det er en terrortrussel vi står overfor. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Og der kan jeg godt af og til spørge mig selv, om Enhedslisten tager det alvorligt nok.

Du kan læse mere om regeringens anti-terror-initiativer - der i disse dage er til forhandling blandt Folketingets partier - her.

Her er de 12 punkter i regeringens terrorplan

Her er de 12 punkter, som regeringen har præsenteret:

1. 200 mio.kr. til udbygning af politiets og PET’s beredskabs- og overvågningsindsats.

2. 150 mio. kr. til øget it- og analysekapacitet.

3. Udvidelse af livvagtsstyrken.

4. Adgang til relevante oplysninger om flypassagerer.

5. Undersøgelse af mulig registrering af brugere af taletidskort. Bedre redskaber til Forsvarets Efterretningstjenestes indsats over for terror rettet mod Danmark

6. 415 mio. kr. til indhentning og analyse af oplysninger om terrortrusler fra udlandet.

7. Styrket indsats mod danske ekstremister i udlandet. Styrkelse af beredskabet til indsats ved en terrorhændelse

8. Udvidelse af aktionsstyrken i PET.

9. Forstærket nationalt døgnberedskab under Rigspolitiet. Forebygge radikalisering i fængslerne

10. Nye initiativer til forebyggelse af radikalisering i fængslerne. Øget dansk bidrag til internationalt samarbejde om terrorbekæmpelse

11. Styrkelse af den forebyggende indsats i bl.a. Mellemøsten og Nordafrika. Gennemgang af den danske terrorbekæmpelse

12. Et udvalg skal gennemgå den danske terrorbekæmpelse.

Regeringen vil målrette i alt 970 mio. kr. over de næste 4 år til de nye tiltag.

Kilde: Justitsministeriet

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter