"Fuldstændig skandaløst": Bornholm sender 26.000 protester til minister

Onsdag morgen er en stor gruppe bornholmere samlet på færgen fra Rønne mod Ystad - på vej mod Christiansborg for at mødes med transportminister Magnus Heunicke (S).

Bornholmerne er samlet i kampen for deres færgefart, da der er udsigt til forringelser i forbindelse med forhandlingerne om færgeudbuddet.

Med sig til Christiansborg har gruppen 26.000 underskrifter, som skal få politikerne til at lytte.

- Vi kæmper for at få ørenlyd på Christiansborg, fordi det her trafikforlig lægger Bornholm ned. Det knækker Udkantsdanmark, og vi er i den grad et Udkantsdanmark, der har brug for hjælp, siger initiativtager Hanne Nimskov fra Svaneke.

Trafikforlig sikrede færger

I december indgik regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative en aftale, der sikrede, at der fortsat kan sejle Bornholmerfærger til både Køge og Ystad alle ugens syv dage.

Aftalen betyder også, at den gennemsnitlige pris på de mest almindelige passagerbilletter bliver sat ned med ti procent.

Men pengene bliver fundet ved at afvikle togforbindelsen IC Bornholm og fjerne kravet om en erstatningsfærge.

"Fuldstændig skandaløst"

Men den løsning holder ikke, lyder det fra bornholmerne. De kalder trafikforliget for "dårligt" og "lappeløsninger", og derfor vil de onsdag forsøge at råbe transportministeren op.

- Man tager vores reservefærge fra os. Vi havde 28 aflysninger i januar, og havde vi ikke haft vores reservefærge, så kunne vi ikke komme fra Bornholm, så var vi simpelthen lukket inde, siger Hanne Nimskov.

- Man nedlægger vores DSB-forbindelse fra Ystad til København, som er den eneste kollektive togforbindelse, vi har. Man tager vores Rønne-Sassnitz-rute fra os og sørger for, at en masse tyskere ikke kan komme til vores turistø Bornholm. Det er da fuldstændig skandaløst, fastslår hun.