Endnu en gang: Politikere vil undersøge mulighederne for at forbyde Hizb ut-Tahrir

Et flertal i Folketinget vil atter en gang have Rigsadvokaten til at vurdere, om den islamiske forening Hizb ut-Tahrir kan forbydes og tvangsopløses.

Det skriver Politiken torsdag.

Det er ikke mere end tre uger siden, Folketinget sidst fik Rigsadvokatens vurdering af sagen. Dengang var det som svar på et spørgsmål fra Folketingets integrationsudvalg, stillet af Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

Dengang svarede Rigsadvokaten, at man stadig havde den holdning, som man flere gange tidligere havde meddelt Folketinget – nemlig at domstolene næppe vil acceptere en tvangsopløsning efter Grundlovens paragraf 78, der forbyder foreninger der »søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende«.  Simpelthen, fordi det ville være for svært at bevise.

”Rigsadvokaten har ikke modtaget oplysninger, der giver anledning til en ændret vurdering af, hvorvidt der bør tages skridt til at søge foreningen opløst ved dom i henhold til Grundlovens paragraf 78”, lød svaret fra Justitsministeriet til Folketingets integrationsudvalg den 6. februar.

Dengang tilføjede justitsminister Mette Frederiksen dog meget klart, at ”det er regeringens klare opfattelse, at Hizb ut-Tahrir skal søges opløst, hvis der på grundlag af Rigsadvokatens vurdering på et tidspunkt findes grundlag herfor”.

Og det synspunkt gentager hun nu:

- Min egen holdning er, at den organisation skal opløses. Og i det sekund, Rigsadvokaten mener, at der er grundlag for at få dem opløst, skal det ske. Derfor er det afgørende, at Rigsadvokaten på baggrund af den seneste udvikling vurderer, om der nu er et grundlag for, at Hizb ut-Tahrir opløses, siger Mette Frederiksen til Politiken.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen forklarer til TV 2, at man blandt andet ønsker at undersøge udenlandske erfaringer med Hizb ut-Tahrir.

- En række andre lande har allerede forbudt Hizb ut-Tahrir.  Vi vil godt undersøge, hvad de har gjort, siger hun til TV 2.

Hizb ut-Tahrirs talsmand, Junes Kock, afviser alle anklager over for Politiken og er uforstående over for politikernes ønske, som han kalder »et tegn på desperation og en klar falliterklæring«.

- Det er kendt i hele verden, at vi er et ideologisk politisk parti, som ikke støtter vold, men kalder til tanker. Men vi er i en valgperiode, og efter de tragiske begivenheder, vi har set i forrige uge, vil man vise handlekraft, siger Junes Kock til Politiken.