Langballe: Alternativets opstilling kan blive et problem for rød blok

Hvis ikke Alternativet får stemmer nok til at komme i Folketinget, kan det blive et problem for rød blok, at røde stemmer går til spilde.

Sådan lyder analysen fra TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe på dagen, hvor Alternativet har nået de 20.260 underskrifter, der skal til for at være opstillingsberettiget til Folketinget.

- Langt ind i rød blok er der bekymringer for Alternativet, fordi partiet i høj grad vil appellere til klassiske venstrefløjsvælgere. Og får de under to procent af stemmerne, så er det jo altså stemmer, der er spildt, siger Anders Langballe.

TV 2’s politiske redaktør vurderer, at Alternativet hovedsagelig vil hente sine stemmer hos SF, Enhedslisten eller Radikale Venstre. Og bliver valget tæt, kan det blive et problem for rød blok, lyder analysen.

- Der er da en risiko for rød blok i, at det her kan blive afgørende. Hvis blokkene kommer til at stå helt tæt, hvad der bestemt ikke er usædvanligt i dansk politik, og Alternativet for eksempel får 1,5 af stemmerne, så vil man jo godt kunne stå i den situation, siger Anders Langballe.

I blå blok er man i den situation, at Kristendemokraterne, hvis ikke de kommer ind, også kan ”stjæle” stemmer, der ellers var gået til andre partier i blokken.

Anders Langballe tror dog, at Kristendemokraterne politisk appellerer lidt bredere end Alternativet, og at det derfor ikke nødvendigvis vil være et lige så stort problem. Derfor kan dagens nyhed vise sig at være dårlig for rød blok.

- Jeg kan ikke se, og jeg ved, at rigtig mange i rød blok har samme analyse, at det her er svært at se som andet end en ulempe for rød blok, hvis de ikke bliver valgt til Folketinget, siger Anders Langballe.

Rød blok vil måske advare mod Alternativet

Der har tidligere været blandt andet socialdemokrater ude og sige, at det kunne være en fordel at få afholdt valget inden Alternativet nåede at blive opstillingsberettiget, da det kan føre til stemmespild for rød blok, hvis ikke partiet kommer ind.

Derfor kan man ifølge Anders Langballe godt forestille sige, at kræfter i rød blok igen vil gå ud og advare mod at stemme på Alternativet. Og det vil naturligvis være et problem for det nye parti.

- Det kan jo vise sig at blive en svaghed for Alternativet, hvis rød blok får held med at køre en linje, der går på, at en stemme på Alternativet kan være en spildt stemme, at der så ikke er nogen, der tør stemme på Alternativet, fordi de er bekymrede for, at deres stemme bliver spildt.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter