Som en pige

Vis os hvordan man løber som en pige. Kaster som en pige. På scenen står både mænd og kvinder, der efter bedste evne og opfattelse viser, hvor latterligt og slattent løb og kast skal gøres, når det skal gøres som en pige. Ind på scenen kommer yngre piger, som endnu ikke er gamle nok til at forstå, at ’som en pige’ naturligvis betyder kikset og slapt. De løber og kaster det bedste de har lært – selvsikkert og med styrke. Denne tankevækkende reklame blev vist til det ellers macho-bevidste publikum til Super Bowl i weekenden.

En reklame, ja, men den har ramt mig og mange andre kvinder. Faktisk i sådan en grad, at kvinder har fortalt mig om, hvordan de fik en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen. Måske fordi det er så stærkt et budskab for kvinder. Måske fordi vi så mange gange i vores liv er blevet konfronteret med alverdens nedladende udtalelser om kvinder og teknik eller kvinder og bilkørsel. Kvinder ranker ryggen når de ser reklamen. Og med rette.

Det tankevækkende budskab handler om, at det betyder noget, hvad vi sådan går og siger i hverdagen. At pigers selvværd bliver påvirket. At vi måske får mindre anoreksi og cutting, hvis vi tænker mere over, hvad vi går og siger.

Fluks tænke jeg, at her var et budskab, jeg gerne ville støtte op om. Så jeg lavede min egen lille video om, hvad jeg gør ’som en pige’ Kører bil i snevejr, taler fra Folketingets talerstol. Og slam! Så røg jeg selv lige lukt ind i netop den begrebsverden, som jeg jo prøvede at gøre op med. For at forklare budskabet kort skrev jeg nemlig: ’Det er ikke tøset at gøre som en pige’. Hallo mig selv! Så fik jeg lige lagt alle fordommene over på tøserne i stedet for pigerne – og så er vi lige langt. Det hører med til historien, at det var en mand, der gjorde mig opmærksom på miseren. Og tak til ham.

Det viser så også, at det nedladende ligger i stort set alle de ord vi bruger til at betegne kvindekønnet: Kvinde, pige, tøs. Jeg er blevet kaldt meget på de sociale medier – det vænner man sig til. men det, der har provokeret mig mest var en mand, der kaldte mig ’trunte’. Luder og kælling preller efterhånden af, men ’trunte’! Det får mig op i det røde felt. Og ’som en pige’? Jeg gør jo ALT som en pige, kvinde, tøs – for det er jo det jeg er.

Jeg ville gerne kunne slutte af med en morale, noget opbyggeligt, nogle fyndord. Men det bedste jeg kan komme på er: Kvinder – lad være med at tage det som en mand. Find reklamen, del den, lav din egen video, del også den. Næste generation af piger skal ikke vokse op med, at ’som en pige’ er nedladende.