Rød blok vil hjælpe Christiania ud af økonomisk knibe

Christiania bliver nu igen en varm politisk sag. Regeringen, SF og Enhedslisten er nemlig klar til at give 100 procent statsgaranti til Fonden Fristaden Christiania, så de igen kan låne penge i landets realkreditinstitutter.

Det er Fonden selv, der i et brev har bedt Folketingets Christianiaordførere om at få en 100 procent statsgaranti til realkreditlån, fordi de får afslag på at låne penge i landets realkreditinstitutter. Den anmodning er blandt andet regeringspartierne nu klar til at imødegå, mens de borgerlige partier er imod. 

I brevet fra Fonden - som TV2.dk er i besiddelse af - understreger Fonden Fristaden Christiania, at hvis Fonden skal vedligeholde og udvikle Christiania som det er aftalt med staten, så er der brug for ekstra politisk hjælp. 

I brevet anmoder de blandt andet om følgende:

”Der skal findes en belåningsmulighed for lån til renovering af fortidsmindet og de tidligere statsbygninger, da realkreditinstitutterne nægter at udlåne penge på trods af delvis statsgaranti.”

'En ekstraordinær situation'

Den anmodning imødekommer regeringen nu, forklarer Radikales Christianiaordfører Ida Auken, der er positiv overfor idéen om at give 100 procent statsgaranti til fristaden. 

- Det viser sig, at Christiania er endt i en helt ekstraordinær situation, hvor de selvom de har solide lån og garantier, så vil realkreditinstitutterne ikke give dem lån. Det vil sige, at det bliver vi nødt til politisk at forholde os til, hvis vi vil have dem til at leve op til deres del af aftalen om at bygge nyt og få nye borgere ind, så Christiania kan udvikle sig i fremtiden også, lyder det fra Ida Auken, der er Christianiaordfører for Radikale Venstre

Dermed står Fonden Fristaden Christiania til at få øget deres nuværende garanti fra staten fra de nuværende 80 procent til 100 procent, så de igen kan få lov til at låne til renoveringer.

Borgerlige protester

Både SF og Enhedslisten bakker op om regeringens planer, mens de borgerlige partier melder fra, da de ser det som særbehandling. Sagen er principiel, lyder det fra Venstres Christianiaordfører.

- Det undrer mig meget, at regeringen bakker op om at give Christiania denne her særbehandling. Der er masser af mennesker i Danmarks yderområder, som ikke kan låne fuld realkredit og de får igen hjælp fra regeringen eller Folketinget. Derfor kan jeg ikke forsvare, at vi skal give positiv særbehandling til nogle Christianitter, der helt ærligt har købt Christiania for en slik, lyder det fra Karsten Lauritzen. 

Christianiaordførerne har ikke truffet en endelig beslutning om den fulde statsgaranti, men flertallet ser altså ud at være på plads. Ifølge Bygningsstyrelsen vil den øgede statslige eksponering højst være på cirka 50 millioner kroner. 

Fonden Fristaden Christiania

Efter mange års usikkerhed om den fremtidige organisering af Christiania og efter mange forhandlinger mellem Christiania og staten, blev der d. 22. juni 2011 indgået en aftale mellem parterne om det fremtidige ejerskab til Christianiaområdet.

Aftalen betød, at en fond, Fonden Fristaden Christiania, den 1. juli 2012 kunne købe hele den del af Christiania, som ligger udenfor det fredede voldanlæg. Fonden lejer bygninger og arealer på selve voldanlægget, som fortsat ejes af staten. Der er i den forbindelse indgået en række konkrete købs- og lejeaftaler mellem Fonden Fristaden Christiania og Bygningsstyrelsen.

Kilde. Bygningsstyrelsen.