Venstre stormer frem: VKO-flertallet er tilbage

Venstre går markant frem og ligger nu på det højeste niveau siden sagen om partiformand Lars Løkke Rasmussens tøjindkøb sendte partiet ud i en vælgerkrise i sommeren 2014.

Hvis der var valg i morgen, ville 24,8 procent af danskerne sætte kryds ved liste V – en fremgang på 3,9 procentpoint i forhold til den sidste Megafon-måling, foretaget i november sidste år.

- Det ser selvfølgelig rigtig godt ud. I politik går det altid op og ned, men det er absolut sjovest, når det går op, lyder reaktionen fra Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

Venstre er samtidig tilbage som Danmarks største parti, mens Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ligger side om side på 20,8 og 20,7 procent.

Statsministerkandidater i valgkamp

Venstres fremgang er med til at sikre blå blok den mest komfortable føring, Megafon har målt siden april 2014. 56,3 procent af vælgerne har tænkt sig at sætte krydset ved et af de partier, der støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister, mens partierne, der peger på Thorning, kan notere sig en tilslutning på blot 43,7.

- Det er selvfølgelig en måling, som i den grad vækker glæde i Venstre og i resten af blå blok. Og den kommer efter en periode, hvor begge statsministerkandidater har sat turbo på valgkampen, siger Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør og fortsætter:

- Vi har blandt andet set Løkke være både konkret og ultimativ i sit løfte om at genindføre BoligJobOrdningen, og selvom man altid skal være varsom med at begrunde udsving i målinger med de her konkrete forslag, så tror jeg, at Løkkes meldinger har haft en betydning. 

VKO-flertallet er tilbage

Interessant er det også, at målingen viser, at flertalskonstellationen fra 00’ernes VK-regering igen kan blive aktuel. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti får tilsammen opbakning fra 50,8 procent af vælgerne – og er dermed ikke afhængige af Liberal Alliance for at mønstre et flertal.

- Der er ingen tvivl om, at Løkke gerne ser et valgresultat, som giver ham flere forskellige flertalskombinationer, da det klart vil gøre det nemmere for ham at agere som statsminister. Derfor er spørgsmålet om flertal uden om Liberal Alliance eller for den sags skyld uden om Konservative, noget man er meget opmærksomme på i blå blok, siger Anders Langballe.

Inger Støjberg afviser dog, at Venstre-toppen allerede nu er begyndt at spekulere i mulige flertalskonstellationer efter valget:

- Vi agter at føre en borgerlig politik, og det vil vi rigtig gerne gøre sammen med alle blå partier i Folketinget. Men den der bogstavleg må vi tage, når engang valget er overstået.  

Valget udskudt?

I rød blok er det Radikale Venstre, der kan notere sig den største tilbagegang. Socialdemokraterne går derimod ét procentpoint frem og får igen opbakning fra mere end hver femte dansker.

Ifølge Anders Langballe kan målingen meget vel være medvirkende til, at Thorning venter lidt endnu, før hun beslutter sig for at trykke på valgknappen.

- Der har i januar været en fornemmelse hos Socialdemokraterne af, at de havde lidt medvind. Thorning kom godt fra land med sin nytårstale og den efterfølgende ”Det Danmark, du kender”-kampagne, som er blevet opfattet som værende ret effektfuld. Men fremgangen til S er jo ikke noget værd for Thorning, når den sker på bekostning af andre partier i blokken, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Der er i øjeblikket usædvanlig stor interesse fra politikerne om de her målinger. Jeg tilhører dem, der tror de har en indflydelse på, hvornår hun vil udskrive valg. Og den her vil næppe overbevise hende om, at det er de kommende uger, det skal udskrives.

Se TV 2 NEWS' interview med Inger Støjberg om målingen øverst i artiklen.

Hele mĂĄlingen

(Tallene i parentes er fra sidste mĂĄling)

Socialdemokraterne: 20,8 (19,8) Valget: 24,8

Radikale Venstre: 6,5 (8,3) Valget: 9,5

Konservative: 5,3 (6,2) Valget: 4,9

SF: 6,6 (6,5) Valget: 9,2

Liberal Alliance: 4,3 (5,9) Valget: 5,0

Dansk Folkeparti: 20,7 (21,2) Valget: 12,3

Venstre: 24,8 (20,9) Valget: 26,7

Enhedslisten: 8,8 (9,4) Valget: 6,7

Rød blok: 43,7 (44,8) Valget: 50,6

Blå blok: 56,3 (55,2) Valget: 49,4

Målingen er foretaget i perioden 26.-28. januar blandt 1003 respondenter. Den maksimale usikkerhed er 2,9 procentpoint for partierne og 3,3 procentpoint i forhold til blokfordelingen. 14 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg/ønskede ikke at stemme. Citat må kun ske med angivelse af kilde: Megafon for TV 2 og Politiken

Følg TV 2 Politik

FĂĄ seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion pĂĄ Christiansborg:

TV 2 Politik pĂĄ Facebook

TV 2 Politik pĂĄ Twitter