Langballe om ny måling: Thorning får travlt inden valgkampen

I en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken stormer partiet Venstre frem til det højeste niveau, siden Lars Løkke Rasmussens tøjsag skabte vælgerflugt i sommeren 2014. Partiet står lige nu til at få 24,8 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 3,9 procentpoint sammenlignet med sidste Megafon-måling fra november 2014.

Politisk ordfører for Venstre, Inger Støjberg, siger til TV 2 News, at partiet den sidste tid har været i stand til at bruge mere tid på politik frem for personsager, og det har givet pote.

Spørger man TV 2 politiske redaktør Anders Langballe, så er den forklaring en stor del af stigningen.

- Jeg tror, Inger Støjberg har ret, når hun siger, at Venstre er bedre til at tale politik end personer, for vi ved, at selvom vælgerne tilslutter sig blå blok, når de skal vælge parti, så kan de stadig ikke lide Lars Løkke og hans person, men de har tillid til ham som statsminister, siger han.

Fokus på håndværkerfradrag har skabt resultater

Anders Langballe tror også, at en del af forklaringen skal findes i, at Lars Løkke den seneste måned har slået et slag for, at BoligJobordningen genindføres med tilbagevirkende kraft, så danskerne kan få fradrag, der gælder fra 1. januar i år.

- Det er konkrete løfter, som folk kan se, at de får konkret gavn af, og det flytter vælgere. Venstre har rejst sig voldsomt den sidste måned, og det er i den periode, at Løkke har været ude med BoligJobordningen, men også en række andre løfter.

Ud over de konkrete løfter om håndværkerfradrag, så tror Anders Langballe også, at begivenhederne i Frankrig har spillet en rolle.

- Det har samlet set løftet blå blok og svækket rød blok, og sådan plejer det også at være. Man har diskuteret, om det stadig flyttede vælgere, men noget tyder altså på, at tvivlerne kommer op af sofaen og peger på blå blok, når den slags kommer på dagsordenen, siger Anders Langballe.

Sikreste føring siden april 2014

Venstres fremgang er med til at sikre blå blok den sikreste føring, Megafon har målt siden april 2014. 56,3 procent af vælgerne har tænkt sig at sætte krydset ved et af de partier, der støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister, mens partierne, der peger på Thorning, kan notere sig en tilslutning på blot 43,7.

Det er en markant forskel, og Thorning og de røde tropper har travlt, hvis de skal nå at indhente Løkke inden valget, siger Anders Langballe.

- Der er langt op til tommelfingerreglen, der hedder, at man som minimum skal have 47 procent, hvis man skal nå at indhente sejren i valgkampen.