Troels Lund om næse-sag: Jeg er blevet pure frikendt

Mens Troels Lund Poulsens partifæller har brugt ord som ”pinligt”, ”skammeligt” og ”forbløffende lavt” om rød bloks beslutning om at indstille den tidligere Venstre-minister til en næse, er hovedpersonen selv noget mere afdæmpet i sit sprogbrug.

Han ønsker først at forholde sig til 'næsen', når den endelige beslutning bliver taget på et møde i næste uge, understreger han.

- Nu har man holdt et møde og Udvalget for Forretningsorden er mig bekendt ikke nået til enighed. Nu skal man konkludere i næste uge, og når den konklusion ligger, så udtaler jeg mig selvfølgelig også. Men indtil da har jeg ikke rigtigt nogen holdning til det, siger han til TV 2.

Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten mener, at Troels Lund Poulsen fortjener en politisk anmærkning – altså en såkaldt næse - for sin rolle i den meget omtalte skattesag, der involverede statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Steven Kinnock. Det sker efter at Skattesagskommissionen efter flere års arbejde nu er klar med deres konklusioner – som du kan læse mere om her.

Troels Lund Poulsen mener – i modsætning til partierne i rød blok – at han er blevet ”pure frikendt” af kommissionen.

- Kommissionen blev nedsat for at undersøge, om hvorvidt jeg lavede magtmisbrug eller forsøgte at påvirke en sag et bestemt sted hen. Jeg er blevet pure frikendt for det, og nu noterer jeg mig, at man gerne vil diskutere det på Christiansborg.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.