Rasende V-profil: Noget af det mest skammelige, jeg har oplevet

- Det er et af de mest pinlige møder, jeg har været med til i mine 20 år i Folketinget.

Venstres Hans Christian Schmidt er langt fra begejstret for forløbet, der nu har ført til, at Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten i en fælles erklæring har indstillet den tidligere Venstre-minister Troels Lund Poulsen til en næse for hans ageren i Helle Thorning-Schmidts skattesag. En erklæring, som onsdag er blevet drøftet på et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden, og som de borgerlige partier ikke kan tilslutte sig.

Hans Christian Schmidt kalder i stedet rød bloks ageren for ”en jagt” på Troels Lund Poulsen, og mener at det efter Skattesagskommissionens beretning ”står lysende klart, at der ikke er noget at komme efter”.

- Jeg kunne mærke under hele mødet, at det her jo er politik, og det gælder om at få kørt noget op nu, inden vi skal ud i et valg. Og det er noget af det mest skammelige jeg har oplevet herinde i Folketinget. Tænk, at vi begynder på sådan noget.

Se hele interviewet med Hans Christian Schmidt øverst på denne side. 

Du kan læse mere om, hvad skattesagskommissionen endte med at konkludere om Thornings skattesag her.

Og her kan du læse Enhedslistens og Radikales begrundelse for deres beslutning her.

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.