Haarder om ’næser’: Det skal helst være pinligt

Folketingets udvalg for forretningsorden besluttede i dag at udsætte beslutningen om en næse til Venstres tidligere skatteminister, Troels Lund Poulsen, til næste uge.

Det sker for at give mindretallet, bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative mulighed for at skrive deres bud på en konklusion.

Et politisk næse er ikke et videnskabeligt eller et statsretsligt begreb. I virkeligheden er det en tekst, som et folketingsudvalg skriver, og som et flertal står bag. Og teksten kritiserer ministeren i en konkret sag.

Så mens Christiansborg venter på den endelige udformning af næsen, har vi bedt nogle af landets mest erfarne politikere udlægge begrebet ”politisk næse”.

Bertel Haarder, MF, Venstre:

- En næse er en irettesættelse til ministeren. Og den fås i forskellige størrelser.

Er det pinligt, at få en næse?

- Det skal helst være pinligt – men er det ikke altid, lyder det lidt gådefulde svar.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, kalder det for ”en tilkendegivelse fra et flertal om, at man ikke er tilfreds med den pågældendes opførsel.”

Er det alvorligt at modtage en næse?

- Det er kun alvorligt, hvis det får konsekvenser for ministeren. Da Uffe Ellemann-Jensen fik mange næser som udenrigsminister uden at gå af, så var det et udtryk for, at flertallet ikke havde vilje eller mod til at drage yderligere konsekvenser for ham, påpeger Mogens Lykketoft.

Kan man modtage en næse og så alligevel gøre politisk karriere?

- Det er der eksempler på, ja.

Kristian Thulesen Dahl, Formand, DF, sammenligner en næse med en løftet pegefinger:

- En næse er en advarsel. Og hvis man så får flere, som man kan sætte i forlængelse af hinanden, så ser det måske ikke så pænt ud.

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter