Enhedslisten: Ulovligheder er Troels Lunds ansvar

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen står til at få en næse af et flertal i Folketinget for sagen omkring Helle Thorning Schmidts og hendes mands skattesag.

Regeringspartierne, SF og Enhedslisten er enige om, at Troels Lund Poulsen har det politiske ansvar for ulovlighederne i sagen, selvom Skattesagskommissionen frikendte ham.

- Der er sket en lang række meget alvorlige ting i denne her sag. Også ulovligheder. Der er blevet lækket følsomme personoplysninger til pressen, der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketingets ombudsmand, man har blandet sig i alt for høj grad i SKAT Københavns afgørelse i sagen. Der er sket en lang række ulovligheder i denne sag og vi synes, at det er uhyre vigtigt, at Folketinget går ud og siger fuldstændig klart. Det er ikke i orden, vi vil ikke acceptere den form for ulovligheder, og det er selvfølgelig den på daværende tidspunkt siddende ministers ansvar, at de ulovligheder fandt sted, siger Stine Brix, der er gruppeformand for Enhedslisten.

Hun bakkes om af gruppeformand for Det Radikale Venstre Camilla Hersom, hvis parti også er en del af det flertal, der vil give Troels Lund Poulsen en næse.

- Det paradoksale i den her sag er, at alle erkender, at der har fundet en lækage sted. Derudover er der videregivet fortrolige oplysninger, der er givet ufuldstændige oplysninger til ombudsmanden. Der er en lang række forhold, som er kritisable. Men man har ikke kunne finde ud af, hvem der lavede den lækage. Der siger vi så, at når vi skal lave den politiske opfølgning på Skattesagskommisionen, så skriver vi helt lavmælt, at det altid er sådan, at det er ministeren, der har det ansvar, siger Camilla Hersom.

Skattesagskommissionen frikendte i november Troels Lund Poulsen for at have lækket fortrolige oplysninger i skattesagen. Det blev samtidig konkluderet, at han ikke kunne drages til ansvar for at have udøvet politisk magtfordrejning i forbindelse med SKAT Københavnsbehandling i Helle Thornings skattesag.

Alligevel mener et flertal i Folketinget, at Troels Lund Poulsen skal have en næse.

- Arbejdsfordelingen er sådan, at når vi har en kommission til at undersøge et forhold, så kan kommisionen ikke drage politiske konsekvenser. Det er Folketinget, der skal drage de politiske konsekvenser. Det har selvfølgelig størst betydning, hvis folk stadigvæk sidder ved magten. Det gør Venstre ikke længere. Men vi finder alligevel, at det er nødvendigt at skrive ind, at det her faktisk er en ganske alvorlig sag, siger Camilla Hersom.

Troels Lund Poulsens partifælle Claus Hjorth Frederiksen mener, at rød bloks ageren i sagen er under lavmålet.

- Jeg synes, det er forbløffende, hvor lavt Helle Thorning-Schmidt og rød blok vil synke i den her sag. De har nedsat en kommission, der har arbejdet i to år. Som har afhørt vidne på vidne på vidne og konklusionen af kommissionens arbejde er, at der ikke var noget at komme efter med hensyn til Troels Lund Poulsen. Politiet har været sat på sagen og har lavet efterforskning og har nedlagt sagen. Så fortsætter man så i rød blok, hvor man nu vil hævne sig politisk gennem et flertal i Folketinget. Jeg synes ærlig talt, at det er under lavmålet, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.