Troels Lund står til næse i Thornings skattesag

Venstres tidligere skatteminister, Troels Lund Poulsen, kan se frem til et politisk efterspil, når rapporten fra Skattesagskommissionen bliver behandlet på Christiansborg i morgen formiddag.

Ifølge Politiken står Troels Lund Poulsen til  at få en næse i sagen af et flertal i Underudvalget for Forretningsorden, der behandler Skattesagskommissionens rapport på sit møde onsdag.

Troels Lund Poulsen blev i november frikendt af Skattesagskommissionen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i Helle Thorning-Schmidts skattesag til BT op til folketingsvalget i 2011. Han kunne heller ikke drages til ansvar for at have udøvet politisk magtfordrejning i forbindelse med SKAT Københavns behandling af Thornings skattesag.

Men Underudvalget for Udvalget for Forretningsorden vil alligevel have placeret et politisk ansvar, og det får Troels Lund Poulsen som daværende minister i Skatteministeriet.

I et udkast til den beretning, som udvalget skal vedtage i morgen, står der:

"Udvalget finder det samlet set stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted, og udvalget bemærker, at det politiske ansvar for ulovlighederne i sidste instans påhvilede den politiske ledelse af Skatteministeriet og dermed den ansvarlige minister på daværende tidspunkt."

Ifølge SFs skatteordfører, Lisbeth  Bech Poulsen, er der tale om en "kæmpestor næse" til Troels Lund Poulsen.

- Troels Lunds rolle i den her betændte sag er problematisk og bør vække til eftertanke hos Venstre. Det er en sag, der stinker på mange måder, siger Lisbeth Bech Poulsen til Politiken.

Den tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, fik massiv kritik af Skattesagskommissionen for brud på skatteforvaltningsloven og for at have vildledt Folketingets Ombundsmand. Derfor har den nuværende skatteminister Benny Engelbrecht bedt en advokat om at undersøge, om Peter Loft juridisk skal drages til ansvar.

TV 2 News tager historien op tirsdag aften:

  • 22:25 analyserer politisk kommentator Hans Engell sagen
  • 22:35 kommenterer Claus Hjort Frederiksen (V) sagen
  • 23:00 kommenterer Lisbeth Bech Poulsen (SF) sagen

Dokumentation: Det skriver skattekommissionen

Skattekommissionen lægger til grund, at en række ulovligheder fandt sted i forbindelse med behandlingen af skattesagen:

- Skatteministeriet involverede sig i SKAT Københavns behandling af sagen på en måde, der strider mod skatteforvaltningsloven.

- En ulovlig lækage til pressen fandt sted.

- Følsomme personoplysninger blev uberettiget videregivet.

- Både SKAT København og Skatteministeriet gav urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand.

Kommissionen har desværre ikke kunnet finde frem til, hvem der stod bag lækagen til pressen. Der er tale om en meget alvorlig handling. Den undergraver tilliden til myndighederne. Det er derfor dybt beklageligt, at vi ikke er kommet tættere på, hvem der stod bag lækagen.

Kommissionen finder ikke, at den ulovlige involvering og videregivelse af oplysninger kan danne grundlag for at søge at gøre et ansvar gældende over for de involverede embedsmænd.

For så vidt angår videregivelsen af urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand, noterer udvalget sig, at skatteministeren har bedt en advokat foretage en vurdering af, om nogen bør drages til ansvar for den del af sagen. Det følger af loven om Folketingets Ombudsmand, at myndigheder mv., der er omfattet af ombudsmandens virksomhed, er forpligtet til at meddele ombudsmanden de oplysninger samt udlevere de dokumenter mv., som forlanges af ombudsmanden. Udvalget finder det helt uantageligt, hvis der angives Folketingets Ombudsmand urigtige oplysninger. Folketingets Ombudsmand har som kontrollant af forvaltningen en vigtig samfundsmæssig funktion, og det vil underminere institutionens virke, hvis man ikke kan have tillid til de oplysninger, som ombudsmanden modtager fra myndighederne.

Udvalget finder det samlet set stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted, og udvalget bemærker, at det politiske ansvar for ulovlighederne i sidste instans påhvilede den politiske ledelse af Skatteministeriet og dermed den ansvarlige minister på daværende tidspunkt.

Udvalget noterer sig, at Skatteministeriets koncern er blevet omstruktureret pr. 1. januar 2013 med henblik på at sikre vandtætte skotter mellem den politiske rådgivning og den konkrete sagsbehandling.