Rekordfå danskere er bekymrede for vold og kriminalitet

Andelen af danskere, der bekymrer sig meget for vold og kriminalitet, er på det laveste niveau siden midten af 80’erne.

Det viser nye tal fra Justitsministeriets Forskningskontor.

I sidste kvartal af 2014 svarede blot 23,7 procent af danskerne, at de var meget bekymrede for vold og kriminalitet. Mellem 1985 og slutningen af 90’erne lå tallet på 60-70 procent, og frem til 2010 på omkring 40 procent.

- Det er rigtig positive tal, der kommer nu, fordi det ser ud til at vi generelt set er mindre utrygge. Og det hænger nok sammen med, at kriminaliteten faktisk falder i Danmark. Og især at ungdomskriminaliteten falder. Og det er er meget positivt, siger justitsminister Mette Frederiksen, der i dag besøger boligområdet Galgebakken i Albertslund Kommune, som har haft succes med en koordineret indsats mellem blandt andet politiet og beboerne i området. 

- Det man gør her i Albertslund, som ser ud til at virke, er at man reagerer hurtigt, hvis der begynder at være problemer. For eksempel med unge, der larmer, laver chikane, hærværk eller endnu mere voldsom kriminalitet, siger justitsministeren, der dog samtidig understreger, at andelen af bekymrede danskere stadig gerne skal mindskes.

- Vi er ikke i mål endnu. Det er vi først den dag alle bor i et boligområde, hvor man har lyst til at gå rundt – også når det er mørkt. 

Tallene fra Justitsministeriets Forskningskontor viser samtidig, at andelen af danskere, der enten bekymrer sig ”lidt” eller ”slet ikke” for første gang nogensinde igennem et helt år er større end andelen, der bekymrer sig ”en del” eller ”meget” for vold og kriminalitet. 

Hvad tror du, faldet i antallet af bekymrede danskere skyldes? Deltag i debatten på TV 2 Politiks Facebook-profil her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter