Regeringen mørkelægger program: Måske kan PET også lytte med på din mobil

Justitsministeriet vil hverken be- eller afkræfte om masseovervågning af mobiler finder sted i Danmark.

Mens lande som Tyskland, Norge og USA åbent har erkendt, at de anvender falske mobilmaster til at spore og aflytte mistænkte kriminelle i deres lande, vil de danske myndigheder ikke be- eller afkræfte, om et lignende system findes i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det fremgår af en ny opsigtvækkende afgørelse, hvor Folketingets Ombudsmand blåstempler mørklægningen af programmet, hvor man anvender såkaldte IMSI-catchere til at masseaflytte og registrere mobiltelefoner over større områder.

Ifølge en af landets førende it-eksperter, direktør Henrik Kramshøj fra it-sikkerhedsfirmaet Solido, er den nye afgørelse problematisk.

- Dette her er et af de kraftigste overvågningsværktøjer, som myndighederne kan anvende, og derfor er det bekymrende, at myndighederne har mørkelagt alt om, hvordan det bruges, siger han til Jyllands-Posten.

PET må anvende systemet i såkaldte "nødretssituationer", men ifølge eksperter er det uklart, hvad begrebet egentlig dækker over, og det bekymrer Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

DF’s retsordfører, Peter Skaarup, er positivt stemt over mørkelægningen, da "alt andet ville være at gå terroristernes ærinde," siger han til avisen.

Justitsministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten, at PET og politiet generelt ikke må anvende systemet, men vil ikke svare på fortolkningen af begrebet "nødret", eller om systemet findes og har været i brug.

- Uanset hvilke efterforskningsredskaber myndighederne gør brug af, skal de selvfølgelig overholde landets love og regler. Det gælder også retsplejeloven, lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) ifølge avisen.