Færre asylansøgere end ventet: Se tallene her

14.815 personer søgte om asyl i Danmark i 2014, viser de nyeste tal, som Udlændingestyrelsen torsdag har offentliggjort.

Det er noget færre end de "op imod 20.000 asylansøgere", som regeringen i oktober 2014 forventede - som følge af, at Danmark i sommermånederne oplevede en stor stigning i antallet af ansøgere.

I august og september søgte henholdsvis 2.308 og 3.150 personer asyl her i landet - men sommermånederne har kurven igen bevæget sig ned, og i december var tallet blot 769 asylansøgere.

Allerede i december måtte regeringen erkende, at forventningen om op mod 20.000 var for højt sat, og at det reelle tal sandsynligvis ville blive lavere.

Socialdemokraternes politisk ordfører, Ole Hækkerup, er i dag også godt tilfreds med de nye tal.

- Jeg tror, at der er flere grunde til, at tallet er godt fem tusind lavere end den seneste prognose. Men én af grundene er den stramning, som regeringen har lagt frem, siger Ole Hækkerup til Ritzau.

Dermed henviser han til, at regeringen har fremlagt et lovforslag, som strammer reglerne for opholdstilladelser og familiesammenføring for personer, der ikke er individuelt forfulgte, men flygter fra en borgerkrig som i Syrien.

Lovforslaget er endnu ikke vedtaget i Folketinget, men det har alligevel en effekt, mener Ole Hækkerup.

De 14.815 asylansøgere i 2014 er dog stadig en markant stigning sammenlignet med de foregående år og næsten en fordobling alene i forhold til 2013, hvor 7.552 personer søgte om asyl i Danmark.

Stigningen skyldes i høj grad netop de mange flygtninge fra det borgerkrigsramte Syrien. Hele 7.185 syriske flygtninge søgte asyl i Danmark i 2014. Året før var tallet 1.710.

I forbindelse med finanslovaftalen besluttede regeringen at flytte penge fra udviklingsbistanden til asylområdet for at dække ekstraudgifterne ved den forventede stigning i antallet af asylansøgere.

I den forbindelse budgetterede man med 20.000 asylansøgere. Hvis udgifterne bliver lavere end ventet, vil regeringen flytte pengene tilbage til udviklingsbistanden.