Ekspert: Venstres kvittering-kampagne virker ufrivilligt morsom

- Husk at gemme kvitteringerne!

SÄdan lyder opfordringen i en ny kampagne pÄ Venstres Facebook-side, efter Lars LÞkke Rasmussen onsdag meldte ud, at han vil genindfÞre hÄndvÊrkerfradraget med tilbagevirkende kraft, hvis Venstre kommer til regeringsmagten inden sommerferien.

Opslaget har fÄet en del positive tilkendegivelser, men der er ogsÄ mange, der kommenterer pÄ det med slet skjult henvisninger til de bilagssager, som Lars LÞkke Rasmussen tidligere har vÊret indblandet i.

SĂ„ledes skriver JĂžrn Boisen:

- Det lyder som et slogan, der er fostret i Lars LĂžkkes hjerne.

Mens Thomas D. Schou spĂžrger:

- Har Venstre selv styr pÄ kvitteringerne?

SpÞrgsmÄlet er sÄ om, Venstre med kampagnen med skjult henvisning kobler det nye lÞfte om hÄndvÊrkerfradraget til LÞkkes bilagssager, eller om opslaget i virkeligheden ikke er tÊnkt selvironisk.

Sine NÞrholm Just, der forsker i politisk kommunikation og retorik pÄ CBS, tror mest pÄ det sidste:

- Der er ikke rigtig nogen spor, der peger i retning af, at den skal lÊses humoristisk. Der er ikke et glimt i Þjet pÄ plakaten, der er bare referencen til, at de har det her forslag pÄ vej, siger Sine NÞrholm Just og tilfÞjer om de hÄnlige kommentarer:

- Det virker ikke som om, folk tĂŠnker ”haha det var sku godt set, og hvor er I sjove”, men netop tĂŠnker ”hvor er I ufrivilligt morsomme”. Det er tydeligt, at dem som har kommenteret indtil videre ikke opfatter det, som noget Venstre har intenderet. Og der kunne man mĂ„ske godt have overvejet fra Venstres side, om man skulle signalere lidt klarere, at man godt vidste, at den lagde op til det her.

Bliver gjort til grin pÄ sociale medier

PĂ„ Twitter og Facebook florerer der for Ăžjeblikket et billede lignende det officielle fra Venstre. Forskellen er dog, at hammer og sav er byttet ud med fadĂžl og fly.

Billedet (fra dansk-politik.dk) er blevet flittigt delt og kommenteret, men det behÞver ikke nÞdvendigvis vÊre dÄrligt for Venstre, mener Sine NÞrholm Just:

- PÄ en mÄde er det fedt for Venstre, at folk gÄr ind i det, og fÄr det til at cirkulere, men hvis det sÄ udelukkende kommer til at minde om at gÞre den gamle, grimme sag aktuel pÄ en mÄde, sÄ de bliver kritiseret for det, sÄ er det problematisk, lyder vurderingen.

Signalerer ogsÄ selvsikkerhed

I budskabet ” -Husk at gemme kvitteringerne”, er der dog ogsĂ„ en helt anden - og for Venstre noget mere positiv mĂ„de - at tolke teksten pĂ„, mener Sine NĂžrholm Just.

- Den er faktisk god alligevel, fordi den implicit siger: Vi vinder jo valget, sÄ hav kvitteringerne klar, nÄr vi kommer til magten. PÄ den mÄde kan man sige, at uden bilagssagerne ville den have virket som en fin indirekte hentydning, siger hun.

Venstre partiformand Lars LÞkke Rasmussen er torsdag pÄ tur rundt i landet, og det har endnu ikke vÊret muligt for tv2.dk at fÄ en kommentar til kampagnen.

Klokken lidt over 14 lagde Venstre et nyt billede uden ordet "kvitteringerne" op pÄ sin Facebook-profil. Det kan du se her: