Minister kritiserer Pegida-demonstration: Det er benzin på bålet

Deltagere i mandag aftens meget omtalte Pegida-demonstration er med til at ”hælde benzin på et bål” i stedet for at medvirke til at slukke det.

Sådan lyder budskabet nu fra udenrigsminister Martin Lidegaard, der i et interview med Politiken understreger, at han ”ikke kunne drømme om” at deltage i aftenens demonstration.

- Jeg er glad for at leve i et land, hvor alle kan ytre sig frit, og hvor man også kan gå til de demonstrationer, man vil. Så det er naturligvis i alles ret at gøre det, siger Lidegaard og fortsætter:

- Når det er sagt, synes jeg, det er en forkert reaktion på det, vi har oplevet. Jeg synes, man skal svare på terrorangreb med større åbenhed, større sammenhold. Langt, langt de fleste muslimer i Danmark føler sig jo også angrebet af det, der er sket. Derfor synes jeg, det er kedeligt at signalere, at dette er et generelt problem med islam. Det oplever jeg ikke, at det er.

DF: Langt ude at fordømme dem

Pegida-bevægelsen har sit udspring i den tyske by Dresden og har siden oktober sidste år arrangeret store demonstrationer i en række tyske byer i protest mod, hvad bevægelsen opfatter som en truende islamisering af den vestlige verden. I Danmark står tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Nicolai Sennels, bag initiativet Pegidadk, der altså afholder den første demonstration i København mandag.

Tidligere mandag rettede Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen en skarp kritik af de politikere – tyske såvel som danske – der har kritiseret Pegida.

- At det politiske establishment i Tyskland har fordømt dem, er langt ude. De har slet ikke forstået alvoren i det her, når de forsøger at skabe et billede af, at de allesammen er ekstremister. Jeg har den opfattelse, at flertallet af deltagerne i de demonstrationer er helt almindelige tyskere. Og samme reaktioner ser jeg i Danmark, når Enhedslisten og Venstre lægger så entydigt afstand til bevægelsen. Det er simpelthen for dumt – og modsat de andre, tager vi den her bekymring alvorligt, sagde Martin Henriksen.

Men udenrigsminister Martin Lidegaard har altså en noget anden opfattelse af bevægelsen:

- Jeg vil bare sige, at jeg ikke ville drømme om at gøre det (deltage i demonstrationen, red.). Jeg ville føle, at jeg puttede benzin på et bål, som jeg har mere lyst til at slukke end at få til at blusse op.

Martin Henriksen og øvrige medlemmer af Dansk Folkepartis top agter ikke at deltage i demonstrationen, mens partiets tidligere medlem af Europa-Parlamentet Mogens Camre har meldt sin ankomst.

Samtidig med Pegida-demonstrationen har gruppen "Revolutionære antifascister" indkaldt til mod-demonstration under overskriften "København mod fremmedhad". 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Om PEGIDA

  • PEGIDA står for på tysk "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes".
  • På engelsk hedder PEGIDA "Patriotic Europeans Against the Islamization of the West."
  • PEGIDA blev grundlagt som organisation i den tyske by Dresden i oktober 2014. Stifteren af organisationen hedder Lutz Bachmann.
  • Den første demonstration fandt sted i Dresden d. 20.oktober 2014 med kun en håndfuld mennesker. I de efterfølgende dage voksede antallet af demonstranter. Omkring 7500 personer demonstrerede d.1. december, hvor politiet talte 80-100 hooligans.
  • Omkring 25.000 demonstrerede d. 12. januar.
  • Stifter af PEGIDA-DK, Nicolai Sennels, har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti.
  • Den første Pegida-inspirerede demonstration fandt sted i Haderslev den 5. januar og var arrangeret af blandt andre Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).
  • Første demonstration arrangeret af Pegidadk fandt sted mandag d. 19. januar.
  • I dag finder anden demonstration arrangeret af Pegidadk sted i København.