DF: Vigtigt at få gennemført dansk Pegida-demonstration

Det er vigtigt, at de danske myndigheder sikrer, at mandag aftens planlagte islam-kritiske Pegida-demostration i København kan gennemføres.

Sådan lyder budskabet nu fra Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, efter at en tilsvarende demostation i Dresden er blevet forbudt af tysk politi som følge af terrortrusler.

- Den demonstration, der er indkaldt til i aften, bør blive til noget. Det er vigtigt. Og det er jeg også overbevist om, at de danske myndigheder nok skal sørge for. At man i Tyskland har aflyst den på grund af de her trusler er en kæmpe skandale, siger Martin Henriksen.

Vil ikke selv deltage

Pegida-bevægelsen har sit udspring i netop Dresden og har siden oktober sidste år arrangeret store demonstrationer i en række tyske byer i protest mod, hvad bevægelsen opfatter som en truende islamisering af den vestlige verden.

Martin Henriksen understreger, at Dansk Folkeparti ikke har noget med den varslede danske Pegida-demonstration at gøre, og at han heller ikke selv kommer til at deltage. Men han deler Pegidas bekymring:

- Det er ikke sådan, at vi opfordrer folk til at deltage. Vi fraråder det heller ikke. Bekymringen omkring islamisering af vores samfund, deler vi, og i Dansk Folkeparti arbejder vi på at gøre noget ved sagen inde i Folketinget i stedet for at rende rundt fra den ene demonstration til den anden.

Samtidig retter DF-ordføreren en hård kritik af Pegidas mange kritikere.

- At det politiske establishment i Tyskland har fordømt dem, er langt ude. De har slet ikke forstået alvoren i det her, når de forsøger at skabe et billede af, at de allesammen er ekstremister. Jeg har den opfattelse, at flertallet af deltagerne i de demonstrationer er helt almindelige tyskere. Og samme reaktioner ser jeg i Danmark, når Enhedslisten og Venstre lægger så entydigt afstand til bevægelsen. Det er simpelthen for dumt – og omvendt de andre, tager vi den her bekymring alvorligt.

'Bliv væk hvis du er nazist'

Arrangøren af aftenens Pegida-demonstration, der begynder kl. 19 i København, er Nicolai Sennels, som selv er tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti. I indbydelsen skriver han blandt andet: ”Bliv væk hvis du er racist, nazist eller ser "militant" ud. Vi forventer, at de fremmødte har en fredelig og høflig adfærd, så alle kan føle sig trygge og velkomne”.

- Jeg har ved flere lejligheder talt med Nicolai Sennels, og han virker som en helt fin fyr og ikke den ekstreme person, som nogle forsøger at gøre ham til, siger Martin Henriksen.

Men hvis demonstrationen er vigtig og bekymringen reel, hvorfor deltager du så ikke – eller opfordrer andre til at bakke op?

- Jeg har det privilegium, at jeg er blevet valgt til Folketinget. Og det er her jeg lægger mine kræfter, og her jeg mener, at jeg kan gøre en forskel. Så er der andre, der mener, at de kan gøre en forskel på anden vis, ved eksempelvis at demonstrere, og det skal de have lov til. Men der er jo ikke her tale om et DF-arrangement. 

Samtidig med Pegida-demonstrationen har gruppen "Revolutionære antifascister" indkaldt til mod-demonstration under overskriften "København mod fremmedhad".

TV 2 følger sagen... 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Om PEGIDA

  • PEGIDA står for på tysk "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes".
  • På engelsk hedder PEGIDA "Patriotic Europeans Against the Islamization of the West."
  • PEGIDA blev grundlagt som organisation i den tyske by Dresden i oktober 2014. Stifteren af organisationen hedder Lutz Bachmann.
  • Den første demonstration fandt sted i Dresden d. 20.oktober 2014 med kun en håndfuld mennesker. I de efterfølgende dage voksede antallet af demonstranter. Omkring 7500 personer demonstrerede d.1. december, hvor politiet talte 80-100 hooligans.
  • Omkring 25.000 demonstrerede d. 12. januar.
  • Stifter af PEGIDA-DK, Nicolai Sennels, har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti.
  • Den første Pegida-inspirerede demonstration fandt sted i Haderslev den 5. januar og var arrangeret af blandt andre Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).
  • Første demonstration arrangeret af Pegidadk fandt sted mandag d. 19. januar.
  • I dag finder anden demonstration arrangeret af Pegidadk sted i København.