SF: Manglende plan er Christiansborg-fnidder af værste skuffe

Det er nu fire måneder siden, at regeringen præsenterede sin handlingsplan, der skulle forebygge radikalisering og ekstremisme. Men planen er fortsat ikke sat i gang.

Flere borgerlige partier kritiserer i dag regeringen for ikke at have handlet hurtigere.

- Kritikken går på, at regeringen - særligt her efter terrorangrebet - stiller sig frem og siger, de gør enormt meget. Men sandheden er, at det her tilsyneladende ikke har været en prioriteret opgave fra regeringen, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til TV 2 NEWS.

- Det er seks uger siden, vi sidst havde et møde omkring den her plan, hvor vi var enige om relativt meget, men der skulle rettes nogle ting til, det skulle regeringen tænke over, og så har vi ikke hørt andet. Det synes jeg er meget ærgerligt.

SF: Uanstændigt og Christiansborg-fnidder

Men den kritik vækker kun hovedrysten hos regeringens støtteparti SF.

- Jeg synes, det er uanstændigt og Christiansborg-fnidder af allerværste skuffe, siger retsordfører i SF, Karina Lorentzen, til TV 2 NEWS.

Hun mener i stedet, at højrefløjen selv er årsagen til, at man endnu ikke har fået gennemført de 12 initiativer, der omfatter bl.a. en hotline og forbedrede exit-muligheder til radikaliserede unge.

- De har blokeret og brugt deres vetoret i satspuljen, fordi de vil have en diskussion om det lovforslag, som Folketinget skal tage stilling til i dag. Det er to vidt forskellige ting, men de har ønsket en sammenkobling af det.

- Det eneste vi mangler er et ja fra dem. Den pakke er færdigforhandlet for lang tid siden.Det gør, at nogle af alle de initiativer, som desperate forældre efterlyser, ligger og venter. Nu er der gået fire måneder, hvor de her unge måske er blevet mere radikaliseret, siger Karina Lorentzen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger til Jyllands-Posten, at de borgerliges "forhindringer og benspænd" står i vejen for en aftale.

V: Regeringen vil ikke komme os i møde

Karsten Lauritzen afviser dog, at der skulle være tale om Christiansborg-fnidder.

- Når vi er med til at finde finansieringen, så vil vi selvfølgelig også have indflydelse på resultatet, og det er meget blødt. Der er for meget mentor-ordning og kognitiv terapi over det, regeringen har lagt frem.

- Så derfor stiller vi selvfølgelig nogle krav, og der kunne vi da have nået hinanden før jul, hvis regeringen ønskede det. Men det har regeringen ikke ønsket, og derfor er vi ikke kommet videre, siger Karsten Lauritzen.

Retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, kommenterer sagen på TV 2 NEWS klokken 09.00

FAKTA: Regeringens handlingsplan

OVERSIGT: Sådan vil regeringen stoppe danske Syrien-krigere