Minister: Psykisk syge arbejder for lidt

Mennesker med en psykisk lidelse har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Det viser den nye og hidtil mest omfattende undersøgelse af psykisk syges tilknytning til arbejdsmarkedet, som Kommunernes Landsforening (KL) og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har gennemført i fællesskab. Det skriver KL's nyhedsbrev, Momentum.

Kun 28 procent af de danskere mellem 18 og 65 år, som var i kontakt med et psykiatrisk sygehus i 2013, var i beskæftigelse eller under uddannelse i hovedparten af året.

For befolkningen generelt var andelen næsten tre gange så høj (79 procent).

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge på Psykiatrisk Center København, mener, at langt flere med en psykisk sygdom burde kunne finde en plads på arbejdsmarkedet.

- I en international sammenligning har Danmark en lille andel af personer med psykisk sygdom, der er i arbejde.

- Selvfølgelig er der nogen, hvor hverken samfundet eller den enkelte har gavn af, at vi presser dem på arbejde, og de bør få en førtidspension. Men det er en meget minimal gruppe, siger Lene Falgaard Eplov til Momentum.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er helt enig i, at flere med en psykisk lidelse kan og skal i arbejde.

Men det kræver, at vi som samfund bliver bedre til at åbne øjnene for, at man i langt de fleste tilfælde sagtens kan varetage et job, selv om man har en psykisk lidelse.

- Jo længere tid man får en ledighedsydelse af en eller anden art, desto vanskeligere kan det være at komme i arbejde. Og det kan samtidig betyde, at den enkeltes sygdom forværres.

- Derfor er det vigtigt for mig og regeringen, at vi gør, hvad vi kan for at skabe ligeværdighed for mennesker med psykiske lidelser, siger Nick Hækkerup.

Der er dog ifølge overlæge i psykiatri Lene Falgaard Eplov en række barrierer, der skal overvindes, før man kan tale om ligeværdighed for personer med psykiske lidelser.

- Der er en frygt og usikkerhed hos kolleger og arbejdsgivere i forhold til psykiske lidelser, som jo i høj grad dækker over uvidenhed om, hvad det er for noget, siger Lene Falgaard Eplov