Engelbrecht: Derfor er ny sladretjeneste en god idé

NÄr skatteminister Benny Engelbrecht vil genindfÞre densladretjeneste, som hans forgÊnger Morten Østergaard afskaffede for under et Är siden, skyldes det, at de nuvÊrende henvendelser fra borgere, der vil melde om skattesnyd, havner en masse steder, hvor de ikke hÞrer hjemme.

Det fortĂŠller skatteministeren selv.

- I dag er det sÄdan, at en del af de her anmeldelser ender de helt forkerte steder. SÄgar i min indbakke, og det er jo ikke meningen, siger Benny Engelbrecht til TV 2 News.

Vi skal ellers ikke lÊngere tilbage end til den 20. februar 2014, fÞr skatteministeren mente noget andet. Dengang forklarede davÊrende skatteminister Morten Østergaard til Berlingske, hvorfor han lukkede sladretjenesten:

- Jeg bryder mig ikke om, at man skal animere folk til at angive hinanden anonymt; at vi skaber et samfund, hvor vi gÄr og skuler mistÊnkeligt efter andre og lurer over hÊkken hos folk ved enhver given lejlighed for at tjekke, om de snylter pÄ fÊllesskabet og snyder i skat, sagde Morten Østergaard til Berlingske. 

Siden lukningen i begyndelsen af 2014 har det fortsat vÊret muligt anonymt at angive sine medborgere for skattesnyd, men det har ikke vÊret lige sÄ systematiseret, som den gang borgerne kunne udfylde en formular pÄ Skats hjemmeside.

Nye tal viser, det er en god idé

Og siden lukningen har nye informationer vist, at der er positive effekter ved at have en sladretjeneste, forkalrer Benny Engelbrecht.

- Vi gÞr det, fordi nye opgÞrelser fra andre myndigheder, som benytter sig af sÄdan nogle kontaktformularer, viser, at der tilsyneladende ikke kommer flere anmeldelser, og det andet er, at de tydeligvis ubegrundede anmeldelser bliver fÊrre, siger Benny Engelbrecht og tilfÞjer om Morten Østrergaards bevÊggrunde for at lukke sladretjenesten.

- Jeg kan godt forstÄ, han har forholdt sig til det pÄ den mÄde pÄ det tidspunkt, men nu har vi ny viden, og det er selvfÞlgelig det, jeg forholder mig til. Min hensigt er ikke, at det her skal skabe flere anmeldelser.

Vil genoverveje sladretjenesten, hvis der kommer flere anmeldelser

Benny Engelbrecht mener ikke, at han med genoprettelsen af sladretjenesten er med til at promovere et samfund, hvor borgerne gÄr og angiver hinanden.

Men skulle det alligevel vise sig, at der i fremtiden kommer flere anmeldelser end de omkring 8000, som Skat modtog sidste Är, vil Benny Engelbrecht se pÄ, om genindfÞrslen var en god idé.

- SĂ„ vil jeg selvfĂžlgelig genoverveje den her mulighed, det er klart, siger han.

FĂžlg TV 2 Politik

FÄ seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion pÄ Christiansborg:

TV 2 Politik pÄ Facebook

TV 2 Politik pÄ Twitter