Reportage fra Thornings Bilka-tur: Hvordan går det med din mor?

Hans Skytte har ventet i over en halv time foran Bilka i Ishøj, hvor Helle Thorning-Schmidt mandag er på besøg.

Egentlig vil han helst spørge statsministeren, om hun ikke vil støtte kampen for et frit Tibet, men da hun er omringet af presse- og sikkerhedsfolk, beslutter han sig for et lidt mindre kontroversielt spørgsmål.

- Hej Helle, hvordan går det med din mor?

Hans Skytte har selv mødt Helle Thorning-Schmidts mor gennem sit frivillige arbejde i den lokale Lions Club i Ishøj, men han har ikke set hende længe.

- Hej, jo tak, det går fint med hende, svarer Helle Thorning-Schmidt, mens hun går over mod Hans Skytte og hans kørestol, der er udstyret med tibetanske flag og et ”Tibet needs you” slogan foran.

- Jeg har sendt dig en mail. Jeg vil have dig til at mødes med Dalai Lama, siger Hans Skytte om Tibets åndelige leder, der besøger Danmark til februar.

Helle Thorning-Schmidt svarer ikke direkte på opfordringen, men inden hun går ind ad indgangen til sin tidligere arbejdsplads, forsikrer hun alligevel Hans Skytte om, at hun nok skal svare på hans mail.

Fejring af integrationen

Men den danske statsminister er ikke taget til sin hjemby for at fortælle om hendes mor eller for at diskutere et frit Tibet. Hun er her for at høre mere om en integrationssucces.

En tredjedel af de ansatte i Bilka i Ishøj har en anden etnisk herkomst end dansk, og det er den succeshistorie, som hun er kommet for at høre mere om.

På sin vej rundt i forretningen vises statsministeren rundt af varehuschefen. Der er ikke mange kunder i butikken denne mandag middag, men et ældre ægtepar må alligevel klamre sig til en stor trækasse med müsliposer for ikke at blive mast, da Helle Thorning-Schmidt, det meste af det danske pressekorps samt repræsentanter for Bilkas ledelse kommer forbi på den smalle gang, mens de er ved at købe ind til morgenmad.

Kort efter stopper Helle Thorning. To Bilka-medarbejdere med anden etnisk baggrund har afbrudt arbejdet og taget opstilling foran en stor palle med shampooer.

De hedder Nesrin og Kemal og er begge startet i Bilka som helt unge. Kemal er snart færdig med sin elevuddannelse i frugt- og grøntafdelingen, mens Nesrin mangler en måned, før hun er udlært i tekstil-afdelingen.

- Det lyder godt. Er det noget, I vil anbefale til dem, I kender, spørger statsministeren?

- Ja. Hvis man vil det og gider brug tid på det, kan man komme langt. Det kræver vilje og styrke, siger Nesrin og Kamal nærmest i kor.

­

- Thorning kan ikke holde fødderne på jorden

På sin vej videre rundt i varehuset møder Helle Thorning-Schmidt igen Hans Skytte. Han virker til at have opgivet sit forehavende om at få statsministeren til at støtte et frit Tibet og går i stedet efter at få taget en selfie med statsministeren.

- Mit indtryk af hende er, at hun er en sød pige fra Ishøj, men at hun ikke kan holde fødderne på jorden, siger Hans Skytte, da han har foreviget mødet med Helle Thorning-Schmidt på sin mobiltelefon.

- Hun er ikke Anker Jørgensen (tidligere socialdemokratisk statsminister, red.), og med det mener jeg, at hun ikke er en rigtig arbejder. Hun har alt for mange embedsmænd og spindoktorer rundt omkring sig, så på den måde kan man sige, at der er sket rigtigt meget, siden hun var quickfood-medarbejder her i Bilka, siger han.

Tilbage bag grillen

Det sidste stop på rundturen i Bilka er i Quickfood-afdelingen, hvor Helle Thorning-Schmidt arbejdede som ung. Her møder hun Øzlem, der står og vender grillpølserne.

- Har du ikke lyst til at ekspedere den næste kunde,? spørger hun statsministeren.

- Nej, det tror jeg ikke, jeg kan finde ud af, griner Thorning som efterfølges af varehuschefens råben:

- Hvor mange skal have hotdogs,? Spørger han til stor morskab for både Helle Thorning-Schmidt og pressen.

Efter at have talt lidt med Øzlem og nogle af kunderne i bistroen, går Helle Thorning-Schmidt mod udgangen, hvor hun dog lige skal svare på spørgsmål fra pressen. Et af spørgsmålene går på, om hun ikke får lyst til endnu en tur om bag grillen for at lave burger med pommes frites.

- Jeg får mere lyst til at finde en indkøbsvogn og gå ind og shoppe amok, griner hun.

Ved udgangen står 30-årige Bahar med sin datter på armen. Hun har boet i Ishøj i over tyve år, men selvom hun er glad for, at integrationen i Ishøj de seneste år har været inde i en god udvikling, har hun i modsætning til det forrige valg ikke tænkt sig at stemme på Socialdemokraterne ved det næste.

- Jeg er skuffet over hende og hendes parti og over de løfter, som de ikke har holdt, men jeg er her i dag, for at min datter kan få taget et billede med Helle Thorning. Jeg har i forvejen en del billeder af min datter med forskellige kendte, så det er for hendes skyld, at jeg er her, siger hun.