S-ordfører: Jeg har intet imod ulighed

Regeringen har svigtet.

Sådan lyder det fra Enhedslisten efter nye tal fra Danmarks Statistik viser, at regeringens mål om at øge ligheden i det danske samfund går i den stik modsatte retning. Således er uligheden i dag på den sidste dag i 2014 større, end da regeringen tiltrådte i 2011.

Men Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn Jensen, forstår ikke udmeldingen fra Enhedslisten. Socialdemokraterne har skabt ændringer, der på sigt vil øge ligheden, siger han til TV 2.

- Jeg har ikke noget imod, at der er ulighed i et land, men det er vigtigt for mig, at man har lige muligheder, siger Leif Lahn Jensen.

Han siger videre. 

- Når vi har fokuseret allermest på at skabe uddannelse, arbejdspladser og gøre vores sundhedssystem mere lige, er det fordi, vi mener, at dét skaber mere lighed. Ginikoefficienten måler kun her og nu – den måler ikke på sigt, siger han og fortsætter. Hvis flere får en uddannelse eller et arbejde, så vil der på sigt blive skabt et mere lige samfund. Derfor har vi netop gjort det rigtige. Det undrer mig, at man kalder det et svigt.

Ginikoefficient, der måler indkomstfordelingen i samfundet, steg ifølge nye tal fra Danmarks Statisk fra 27,4 i 2012 til 27,9 i 2013. Hvis Ginikoefficienten er nul betyder det, at fordelingen er helt lige, og at alle har samme indkomst.

Ifølge Leif Lahn Jensen er det vigtigste for ham, at alle har lige muligheder.

- Det vigtigste for mig er, at der ikke er mange fattige. Det gælder mig utroligt meget, at vi i dag har færre fattige børnefamilier i det her land.

Han understreger samtidig, at regeringen lever op til sit regeringsgrundlag.

- Der står at vi vil arbejde for at formindske uligheden i det her land. Og det er dét, vi er i gang med.

Forskellen mellem rige og fattige større end i 1970'erne

Ifølge rapporten Social Årsrapport 2014 – der blev offentliggjort for 14 dage siden - er der ganske vist færre børnefamilier, der lever under fattigdomsgrænsen, men rapporten konkluderer også, at forskellen mellem rige og fattige er blevet større de seneste 20 år, og at den nu er større end i 1970’erne.

Samtidig konkluderer rapporten, at de seneste års mange reformer af de sociale forsørgelsesydelser som f.eks. førtidspension, kontanthjælp og dagpenge bidrager til stigende ulighed.

- Med reformerne er der både på kort og lang sigt risiko for, at uligheden vil blive forøget – skellet mellem de rige og fattige vil blive større. Med hvilken styrke er svært at sige, netop fordi reformerne implementeres over de kommende år, siger socialforsker fra Center for Alternativ Samfundsanalyse og Socialpolitisk Forening (CASA), Finn Kenneth Hansen.

I oktober viste en ny rapport fra FN's børneorganisationen Unicef, at cirka 10 procent af alle danske børn i alderen 0-17 år lever i relativ fattigdom, hvilket er en stigning på 13.000 i forhold til 2008.