Kommentator: DF vil både blæse og have mel i munden

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, er ikke afvisende overfor at indgå i en regering, hvis partiet bliver spurgt. Det siger han i et nytårsinterview med TV 2 News.

Thulesen Dahl siger dog, at partiet ikke går målrettet efter en plads i regeringen.

- Det skal være fordi andre partier mener, at det er det bedste, at Dansk Folkeparti indgår i regeringen. Hvis telefonen ringer, og de beder os om at tage den forhandling, så gør vi selvfølgelig det. Den dag vil bytteforholdet være anderledes. Der vil de andre partier være mere indstillede på at give os de indrømmelser, der skal til for at det er interessant for os at gå med i en regering.

Udmelding hænger sammen med valgkamp

TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen mener, at Thulesen Dahls udmelding hænger sammen med en forestående valgkamp.

- Thulesen Dahls indgang til emnet er ikke at Dansk Folkeparti skal i regering - modsat SF, der havde bygget hele sin politik og partiapparat efter det, ved sidste valg. Omvendt ved han godt, at hvis Dansk Folkeparti bliver landets største parti, eller blandt de største partier, så vil det også se nemt ud at sige nej til ministerposter, hvor det vil se ud som om man flygter fra et ansvar, siger Lautrup-Larsen og tilføjer:

- Det her er altså et forsøg på at prøve både at blæse og have mel i munden.

Kristian Thulesen Dahl siger nu, at partiet er der, hvor de har størst indflydelse. Peter Lautrup-Larsen mener dog, at det kommer an på, hvilke briller man tager på.

- Det er ikke på alle områder, Dansk Folkeparti opnår den største indflydelse ved at stå udenfor en regering. For eksempel kunne de få mere indflydelse på EU-politikken ved at indgå i en regering.