Hækkerup: Politik handler om fnidder

Det var en fødselsdagsfest hos nogle gamle gymnasiekammerater, der fik tidligere minister Karen Hækkerup til at genoverveje sin politiske karriere. Det fortæller hun i et interview med TV 2.

Den nye direktør i Landbrug & Fødevarer fortæller nu, at hun som minister i Helle Thornings Regering var træt af politik, og det var den afgørende årsag til at hun valgte at acceptere jobbet i landbrugsorganisationen.

- Det jeg havde lyst til at sige ja til, var en tilværelse med lidt mere ro, hvor man kunne fordybe sig lidt mere i arbejdsopgaverne. Hvor man ikke skal sidde og håndtere en krise fra det ene øjeblik til det andet, siger den tidligere minister, som efter tre ministerposter var blevet træt af politik. 

- Det, jeg var rigtig træt af, og som jeg også tror mange vælgere er trætte af, er, at det handler så meget om proces. Det handler om fnidder - hvem sagde hvad og hvornår.

Politik har ændret sig

Hun mener, at politik har ændret sig i løbet af årene - og ikke til det bedre.

- Det handler ikke længere om, at man sætter sig sammen om et bord og taler om, hvordan det går i samfundet, og hvad man vil lave om. I stedet handler det om at stille spørgsmål og forsinke processen med betænkningsafgivelser og indkalde til samråd. Nu handler det om at mistænkeliggøre hinanden og hinandens motiver, siger Hækkerup, som for alvor tog sit liv op til en revision til en fødselsdagsfest i foråret.

- Mine gamle gymnasiekammerater sad og talte om deres arbejdsliv, og var glade for det. Og der opdagede jeg faktisk en snert af misundelse. De sad og talte om det positive i at kunne hjælpe de her unge mennesker, hvordan de kunne samarbejde om at gøre det bedre, og så sad jeg og tænkte på, hvad jeg egentlig havde lavet i den uge. De der 80 – 90 timer jeg havde fået arbejdet, hvor meget fik jeg egentlig udrettet? Der begyndte jeg at tænke, der skal også komme en dag efter det, siger Karen Hækkerup, som efterfølgende tog imod jobbet som direktør i Landbrug og Fødevarer.