- DF-formand skyder valgkamp ind med hånlige bemærkninger

- Han strammer retorikken.  Valgkampen er i gang, og Kristian Thulesen Dahl går ud og vælger helt klart side. Vi får en hård valgkamp.

Det siger TV2’s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen om Dansk Folkeparti-formandens ”julebrev” til partiets medlemmer, hvor han går hårdt til angreb på regeringen:

 ”Margrete Vestager endte som bekendt som konkurrencekommissær – et kedsommeligt bytte i forhold til den post som præsident for EU, som statsminister Helle Thorning-Schmidt var tæt på, men som hun ellers ikke officielt var kandidat til. Det er ikke til at sige, om det var skuffelsen over at blive vraget som EU-præsident eller de mange regeringsrokader, der var årsagen, men Thorning-regeringen har virket mærkeligt handlingslammet siden sommerferien. Når regeringen har valgt at spille med musklerne har det været ved at sidde flertal i Folketinget om nej til børnecheck til EU-borgere og radiounderholdningsorkesterets fremtid overhørig. Helt uhørt!”, skriver Kristian Thulesen Dahl blandt andet.

Og selv om Thulesen Dahl slutter med en opfordring til at ”lægge det politiske lidt til side og nyde julens budskab”, så mener Peter Lautrup-Larsen bestemt ikke, at der megen blid julefred i beskrivelsen af regeringen:

- Thulesen Dahl ved jo ikke, hvad der kommer i Statsministerens nytårstale. Om statsministeren vil lægge op til, at der snart kommer et valg. Så her ønsker Thulesen Dahl at gøre det meget klart, at Dansk Folkeparti hører til i den borgerlige lejr. Han vælger en tone overfor regeringen, så ingen kan være i tvivl. Den er lidt hånlig, nærmest en tone af foragt overfor regeringen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han understreger, at det er vigtigt for Kristian Thulesen Dahl at få gjort hele klart, at selv om Dansk Folkeparti i nogle sager ligger nærmere regeringen – eller endda til venstre for regeringen – så står man fast placeret i den borgerlige lejr:

- Stigningen i offentlige udgifter bliver et stort tema i valgkampen. Der ønsker Venstre at hente rigtigt mange penge ved at indføre en nulvækst i de offentlige udgifter. Regeringen vil have en stigning i de offentlige udgifter på0,6 procent, mens Dansk Folkeparti vil have 0,8 procent. Så i det spørgsmål ligger dansk Folkeparti faktisk til venstre for regeringen. Men han ønsker ikke, at nogen skal være i tvivl om, hvilken side han er på i dansk politik. Mange af de ting, som han angriber regeringen for, kunne han jo også angribe Venstre for. Men han vælger altså kun at angribe regeringen, siger Peter Lautrup-Larsen.

Sælg ikke skindet før bjørnen er skudt

Kristian Thulesen Dahl benytter også nyhedsbrevet til på den ene side at glæde sig over Dansk Folkepartis aktuelle rekordstore vælgeropbakning, og på den anden side advare sine tilhængere mod at sætte forventningerne til valgresultatet for højt:

”Et år hvor jeg og mange andre repræsentanter for Dansk Folkeparti har følt en fantastisk positiv stemning omkring vores parti, når vi er kommet rundt i landet. Men som jeg har sagt mange gange i det forgangne år. Det er ikke det øjebliksbillede, som meningsmålingerne er udtryk for, det kommer an på. Det er, hvordan vælgerne rent faktisk stemmer, når de står i stemmeboksen. Det afgør med hvilken styrke, vi taler efter det folketingsvalg, der venter i 2015.”, skriver han.

Det handler om, at Dansk Folkeparti kan forvente et rekordflot valgresultat, men dermed også står overfor nogle svære beslutninger, forklarer Peter Lautrup-Larsen:

- Han bliver ved med at sige til sine partifæller, at de ikke må forvente FOR godt et valgresultat. Han vil undgå den store skuffelse. Dansk Folkeparti skal nok få det bedste valgresultat nogensinde i partiets historie, men måske bliver det ikke Danmarks største parti. Han ønsker også at afvæbne det pres, der måtte opstå for at partiets skulle gå efter ministerposter efter næste valg. Han afvæbner den diskussion med bemærkninger som ”man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt”.

De andre vil gå hårdt til DF

- Det er helt usædvanligt, at så stort et parti ikke taler om at blive en del af en kommende regering. Og det er helt sikkert et tema, som Socialdemokraterne vil gentage igen og igen i den kommende valgkamp: At Dansk Folkeparti vil være en del af den næste regering.

- I det hele taget skal de andre partier jo beslutte sig for, hvad man stiller op med Dansk Folkeparti. Det er det eneste parti, bortset fra Enhedslisten, som man er sikker på vil gå frem ved næste valg. Det betyder, at Dansk Folkeparti ikke kan få lov til at ligge i læ i valgkampen. Denne gang vil de andre partier gå til dem og spørge, hvad de vil bruge deres mandater til. Selv Venstre vil gå til dem, siger TV2’s politiske kommentator.