Kommentator: S-profiler frygter afhopperne fra SF

De socialdemokratiske storkredse på Sjælland har ifølge Jyllands-Posten indført økonomisk bødestraf til kandidater, der fører valgkamp i deres konkurrenters kredse.

Ifølge TV 2's politiske kommentator, Peter Lautrup-Larsen, skyldes stramningen, at kandidaterne ikke længere overholder gentleman-aftalerne om at holde den personlige valgkamp til egen valgkreds.

Den seneste måling fra Wilke vurderer, at Socialdemokraterne står til at gå fem mandater tilbage ved næste folketingsvalg. Det betyder, at flere store S-profiler risikerer at ryge ud af folketinget, og det skaber intern splid.

- Det er benhårdt. Når stemningen er sådan i partiet, så bliver overskuddet mindre og irritationen større, når reglerne overskrides. Derfor indfører man de her skarpere regler, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han mener, at flere profiler føler sig truet af især afhopperne fra SF, Astrid Krag og Mattias Tesfaye.

- Først ødelagde de deres eget parti, og nu vil de ødelægge vores, har et anonymt folketingsmedlem fra Socialdemokraterne ifølge Peter Lautrup-Larsen have sagt.

Bødskov og Dyrby i fare

TV 2's kommentator vurderer, at Mattias Tesfaye i Københavns Omegs Storkreds, kan true tidligere minister Morten Bødskov.

- Tesfaye er håndværker og kan trække mange stemmer fra arbejderklassen. Samtidig er det tvivlsomt, hvor stærkt Morten Bødskov står, ikke mindst set i lyset af hans nedtur sidste år, siger Lautrup-Larsen med henvisning til Morten Bødskovs rolle i sagen om et aflyst politikerbesøg på Christiania, der betød, at han måtte trække sig som justitsminister.

I Sjællands Storkreds er ni kandidater opstillet, men kun seks vil sandsynligvis blive valgt ved næste valg. Tre kandidater står således til at ryge ud, og her er det en anden tidligere SF'er, Astrid Krag, der truer de gamle S-profiler. Ifølge Lars Lautrup-Larsen bør især John Dyrby Paulsen og Mette Gjerskov føle sig truet.

- Astrid Krag er et kendt ansigt, tidligere formandskandidat i SF og forhenværende minister. Derfor kan hun skubbe nogen af de andre socialdemokrater ud. Spørgsmålet er selvfølgelig, om vælgerne vil stemme på en partioverløber, men den almindelige holdning er, at hun nok bliver valgt, siger Peter Lautrup-Larsen.

Sideordnet opstilling

Socialdemokraterne har såkaldt sideordnet opstilling. Med denne konstruktion er personlige stemmer særligt vigtige, fordi de ikke-personlige stemmer - simpelt forklaret - tildeles kandidaterne alt efter hvor mange personlige stemmer, kandidaterne har fået.

Overblik over socialdemokraterne i de sjællandske storkredse

Valgekspert Søren Risager Thomsen, der løbende beregner mandattallene for valgkredsende i Danmark for Altinget.dk, vurderer de sjællandske storkredse således:

3 forventede mandater i Københavns Omegns Storkreds Vigtigste kandidater:

Mette Frederiksen

Mogens Lykketoft

Morten Bødskov

Mattias Tesfaye

Jeppe Bruus

3 forventede mandater i Københavns Storkreds Vigtigste kandidater:

Helle Thorning-Schmidt

Peter Hummelgaard Thomsen

Mette Reissmann

Yilsiz Akdogan  

6 forventede mandater i Sjællands Storkreds Vigtigste kandidater:

Lennart Damsbo-Andersen

Mette Gjerskov

Magnus Heunicke

Ole Hækkerup

Astrid Krag

Rasmus Horn Langhoff

Henrik Sass Larsen

John Dyrby Paulsen

Pernille Rosenkrantz-Theil