Dette foto truer julefreden i Venstre

En julefrokost, fire Venstre-mænd om et bord, hævede rødvinsglas og brede smil til kameraet.

På overfladen er det et helt uskyldigt foto.

Men i Venstre på Christiansborg bliver billedet fra gårsdagens julefrokost dissekeret nøje her til morgen og billedanalysen blandt støtter på begge sider af formandsskabet efterlader ingen tvivl; julebilledet er langt fra så uskyldigt, som det tager sig ud for det utrænede øje.

For det er netop de fire hirdsmænd, som stod last og brast med den vaklende formand Rasmussen under sommerens skæbnetime, og de facto reddede Løkke, som hæver glasset til syrlig julehilsen; Søren Gade, Troels Lund, Lars Krarup og Lars Christian Lilleholt. Fotoet blev taget i Søren Gades lejlighed i København i går aftes og er her til morgen slået op på Lars Christian Lilleholts Facebook-profil med teksten: ”Super afslutning på et travlt Venstre-år. Glædelig jul”. Og så en glad smiley. Efterfølgende har Troels Lund Poulsen og Lars Krarup også delt det på deres Facebook-profiler.

Alle som følger Venstre ved, at forsommerens dybe sår ikke er helet. Og mange ved, at de fire håndgangne mænd fra Løkkefløjen mødes og kommunikerer jævnligt. Men derfra til at understrege den sejrende alliance med et triumferende julekort med klar adressat til Jensen, er et langt stykke vej, som en anonym Venstre-mand konstaterer. For ifølge flere kilder var meningen med billedet da også en subtil og mildest talt ikke særlig kærlig julehilsen – som samtidig ikke vil kunne kritiseres, fordi alt står mellem linjerne.

De fire V-folk indtog nemlig alle helt centrale roller i bremse det eskalerende stormløb mod formanden. Tidligere forsvarsminister og daværende direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, indtog rollen som presbal mod Jensen ved at via medierne signalere, at Jensen ville få en modkandidat i et eventuelt formandsvalg. Energiordfører Lars Christian Lilleholt var sammen med tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen Løkkes centrale bisidder, der til det sidste kæmpede for at dulme det oprørte bagland – og Lund Poulsen angiveligt manden der overtalte Gade til at deltage i plottet.

Herning-borgmester Lars Krarup er trods den geografiske nærhed med Jensen langt fra Jensen-støtte og spillede efter alt at dømme en central rolle i det splittede Herning-bagland. Og ikke mindst på selve skæbneaftenen, hvor Krarup var med i den inderste cirkel, da Løkke og Jensen stod ansigt til ansigt.

Ifølge Zetland-singlen ”Aftalen i kælderen” forsøgte Krarup med henvisning til formandsopgøret i Socialdemokratiet mellem Poul Nyrup Rasmussen og Svend Auken at appellere til Jensens ansvarsfølelse overfor partiet. E-bogens anonyme kilder anfører at den appel førte til følgende svada fra Kristian Jensen:

"Ved du hvad, nu må du godt skride."

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen indgik derefter den fredsaftale, der førte til, at Kristian Jensen stillede sig bag Løkke. Dermed blev afstemningen om det ekstraordinære landsmøde opgivet til stor overraskelse for hovedbestyrelsesmedlemmerne.

Billedet fra det muntre lag i Gades lejlighed kommer kort tid efter at Kristian Jensen i et interview i Fyns Stiftstidende understregede, at han og Lars Løkke Rasmussen ikke just søgte hinandens selskab over en kop øl i deres sparsomme fritid. Et fornuftsægteskab, måtte man forstå.

I samme åndedrag fik næstformanden mindet om, at hvor han havde bilagt de fleste drabelige VU-fejder, så havde han båret en enkelt med ind i de voksnes rækker; den bitre kamp med netop Troels Lund Poulsen.

Så selv om alle Venstre-folk på overfladen giver indtyk af, at de har lagt 3. juni bag sig og fokuserer på det kommende valg, så illustrerer billedet ifølge flere Venstre-kilder, at julefreden langt fra har sænket sig i det store oppositionsparti.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar til historien fra Kristian Jensen og de fire deltagere i julefrokosten.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter