- Særligt én radikal udmelding irriterer Thorning

Der bliver næppe fred i det borgerkrigshærgede Syrien inden for den nærmeste fremtid, og derfor er der udsigt til, at flygtninge fra Syrien bliver i Danmark i mange år.

Sådan lyder meldingen nu fra Morten Østergaard, leder af Radikale og økonomi- og indenrigsminister.

Og selv om den Østergaards analyse meget vel kan vise sig at være rigtig, er det en udmelding, som skaber frustration hos de socialdemokratiske regeringspartnere, forklarer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Mange socialdemokrater – især dem, der spekulerer på, hvordan i alverden Thorning kan overleve næste folketingsvalg som statsminister – vil nok mene, at Morten Østergaard her optræder som elefant i en glasbutik, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forklarer, at statsminister Helle Thorning-Schmidt gentagne gange har slået fast, at regeringens tiltag på asylområdet er reelle stramninger:

- Der er tale om en stramning, og det kan ikke diskuteres, lød det eksempelvis fra Thorning i oktober.

- Men det, Morten Østergaard gør her, er jo at han minimerer stramningseffekten, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

- Statsministeren taler om stramninger, og nu gør Radikale det modsatte – de taler det ned,  siger Peter Lautrup-Larsen og forklarer, at det ikke er første gang, at Østergaard forsøger at nedtone betydningen af de stramninger, regeringen har lanceret. I oktober sagde han således, at stramningerne slet ikke ville ramme så mange af de syriske flygtninge. TV 2s politiske analytiker understreger, at R-lederens vurdering af, at der næppe bliver fred i Syrien i løbet af de kommende år, givetvis deles af en stor del af Folketingets partier:

- Men det han siger, er måske lige sandt nok.

Kritik fra højre og venstre

Og kritikken af regeringens asylpolitik på baggrund af Morten Østergaards seneste meldinger har da også været markant.

- Det lød til at være en stor stramning, men når man nu hører Morten Østergaard, viser det sig jo bare at være tomme ord, lyder det eksempelvis fra Venstres politiske ordfører Inger Støjberg, mens Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ikke mener, at regeringens beslutning om at tildele asyl i kortere perioder giver mening, når man alligevel regner med, at flygtningene vil blive.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter