Millioner til økologiske køkkener og grise

En ny aftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten fordeler 120 millioner til økologiske projekter. Pengene på årets finanslov skal blandt andet bruges til at få mere økologi i de offentlige køkkener.

Det har i flere år været et indsatsområde i den økologiske omstilling at omlægge de offentlige køkkener, blandt andet i daginstitutioner og andre institutioner, til økologi. Indtil nu er omkring 600 offentlige køkkener omlagt, og en bevilling på 10-15 millioner kroner årligt de næste fire år skal holde den udvikling i gang.

- Vi er allerede nået langt, men vi er langt fra i mål. Målet er at 60 procent af de offentlige køkkener skal være økologiske i 2020. Skal det lykkes, så er denne aftale et godt skub i de næste fire år, siger formanden for Økologisk Landsforening Per Kølster til TV2.

Andre millioner skal bruges til eksportfremme og til at undersøge potentialet for økologisk svineproduktion i Danmark. Og til at udvikle nye produktionsformer inden for økologien.

- Vi vil have mere økologi. Men det er ikke nok. Økologien skal også udvikles, siger en af aftaleparterne, Per Clausen fra Enhedslisten.

Sådan fordeles pengene

Aftalen løber frem til 2018 og betyder, at der årligt vil blive afsat 30 mio. kroner til økologi. Over fire år fordeles pengene således:

  • 34 mio. kr. blive givet til at styrke eksporten af dansk økologi.
  • 55 mio. kr. til at fremme afsætning af økologiske produkter på det nationale marked, herunder omstillingen af offentlige køkkener.
  • 27 mio. kr. til økologiudvikling samt omlægnings- og fastholdelsesindsats.
  • 4 mio. kr. til udvikling af økologisk svineproduktion.