Jelveds eftermæle: Den smålige kulturminister

Én ting må man lade kulturminister Marianne Jelved: Hun står fast på sine holdninger, og hun er stædig.

Ja, hun er endog så stædig, at ikke en gang et flertal i Folketinget kan overbevise hende om, at hun tager fejl. Det er godt at stå fast og være stædig som politiker. Ingen tvivl om det. Men det kan også blive for meget. Det kan blive så meget, at det overskrider alle grænser. Sådan er det gået for Marianne Jelved i forhold til Danmarks Radios Underholdningsorkester.

Dette orkester skulle nedlægges uanset hvad, selv om det er overordentligt populært, og selv om DR på snart sagt alle områder har spenderbukserne på. Men ligesom rundhåndet DR er, når det kommer til satsninger på serier som ”1864” eller ”Danmarks største indholdssite” på nettet, ligeså smålig og nærig er DR i forhold til de klassikere, som lytterne holder af. Tag f.eks. blot ”Giro 413”, som er henvist til en sølle eksistens på en DAB-kanal. DR svigter kernelytterne og kerneseerne og satser i stedet på den umulige opgave, det er at hive ungdommen væk fra streamingtjenester og andre netmedier.

Underholdningsorkestret er en del af denne oprindelige kerne, som i virkeligheden udgør DRs eksistensberettigelse som licensfinansieret public service-medie. Men DR har travlt med at gøre sig selv ligegyldig. Nu kunne man så have forventet en kulturminister med tilstrækkeligt udsyn og åndelig horisont til ikke at lade sig trække rundt i manegen af DR. En kulturminister med virkelig ansvarsfølelse ville aldrig have danset efter piben i DRs ledelse, men have sat dem godt og grundigt på plads.

Men sådan en kulturminister har Marianne Jelved ikke været. Jeg har opgivet at analysere ministerens bevæggrunde til at gå viljeløst med på DRs dagsorden. Det kan hverken skyldes fornuftige overvejelser eller ungdommelig trods, for den alder må Marianne Jelved efterhånden være kommet ud af. Men jeg synes, at Marianne Jelved burde overveje, hvordan hendes eftermæle som minister efterhånden bliver. De banebrydende visioner og tanker vil ikke komme til at præge det. Men det vil småligheden og den åndelige fattigdom.

Marianne Jelved er aldrig kommet til at sætte nogen politisk dagsorden. Hun er aldrig trådt i karakter som minister. I stedet lader hun sig koste rundt af DR og sine egne embedsfolk. Er det en politiker eller en administrator, der gør sådan? Spørgsmålet besvarer næsten sig selv. Det eneste lyspunkt er, at den nuværende regering forhåbentligt ikke kommer til at kunne fortsætte sit korstog mod de sidste rester af traditioner og faste indslag hos DR, og at en kommende regering vil tage kulturen langt mere alvorligt.

Hvis Danmarks Radios eneste overlevelsesstrategi er at lægge sig fladt ned og konkurrere med privatdrevne medier efter laveste fællesnævner, så er der tale om det rene selvmord. Et selvmord, som yderligere vil rokke ved danskernes vilje til at fortsætte med at bidrage via licensen. Det vil være umådeligt trist; ikke alene for DR, men også for varetagelsen af kulturen i Danmark.