Hækkerup beklager opsigtsvækkende Eritrea-udtalelser

Den forhenværende justitsminister Karen Hækkerup beklager nu, at hun i et interview i august påstod, at det var hende - og ikke Udlændingestyrelsen - der tog initiativ til den omdiskuterede Eritrea-mission.

I en skriftlig kommentar til TV 2 udtaler hun: 

- TV2 har i dag vist et klip hvoraf det fremgår, at det er mig, der har sendt medarbejdere til Eritrea. At det var på mit initiativ er imidlertid ikke korrekt, og jeg vil derfor gerne beklage mine udtalelser. Jeg vil gerne understrege, at jeg har intet haft med hverken kommissorium, udarbejdelsen af Eritrea-rapporten eller dens konklusioner at gøre. Justitsminister Mette Frederiksen har derfor givet korrekte oplysninger til Folketinget.

Stærkt kritiseret rapport

Karen Hækkerups udtalelser fra TV 2-interviewet i august - som hun altså nu beklager - står i skarp kontrast til hvad nuværende justitsminister Mette Frederiksens gentagne har slået fast: Nemlig at det var Udlændingestyrelsen, og ikke ministeriet, der på baggrund af en stor stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea, tog initiativ til en såkaldt fact-finding-mission i det afrikanske land.

Spørgsmålet er interessant, fordi indholdet i den rapport, der blev til på baggrund af missionen, er blevet kraftigt kritiseret fra flere sider. En af rapportens hovedkilder føler sig "misbrugt" og "forrådt". Og både SF og Enhedslisten har udtrykt en frygt for, at rapporten kan have været udtryk for politiske bestillingsarbejde.

Eritrea-rapporten konkluderer, modsat en række andre rapporter og ekspertudsagn, er borgere, der er flygtet fra Eritrea, kan sendes hjem uden at blive fængslet eller tortureret. Den konklusion er blevet anfægtet af en lang række eksperter, og det er ligeledes kommet frem, at to af de embedsmænd, der har været i Eritrea i forbindelse med rapporten, er utilfredse med, hvordan deres oplysninger er blevet brugt.

- Det er en torpedo direkte ind i det arbejde, vi har lavet gennem 20 år for at opbygge troværdighed og gennemskuelighed, har en af embedsmændene udtalt til TV 2. 

Karen Hækkerup ønsker ikke at uddybe sin beklagelse, meddeler hun i mailen til TV 2. 

Du kan se klippet fra august med Karen Hækkerup øverst her på siden. Læs meget mere om Eritrea-sagen her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter

Hvorfor kommer klippet først frem nu?

Interviewet med Karen Hækkerup blev lavet den 13. august om aftenen i Torshavn efter en pressemeddelelse fra Justitsministertiet med titlen ”Minister sætter ind overfor stigning af asylansøgere fra Eritrea.” En bid af interviewet blev bragt i 22 Nyhederne.

TV 2 sletter som udgangspunkt råbånd, efter de har ligget 14 dage i arkivet, da det ellers ville kræve en meget stor serverkapacitet. Efter de 14 dage er det kun de klip, der har været offentliggjort på TV 2s platforme, der kan genskabes.

TV 2 har dog alligevel kunnet genskabe interviewet med Karen Hækkerup, da det er blevet lavet af en freelancefotograf på Færøerne, som ikke havde slettet interviewet fra sit eget arkiv. TV 2 modtog interviewet sent torsdag aften efter flere dages søgen.