Skipper om tobaks-støtte til V og K: Vigtig viden for vælgerne

Er moralen ved at gå op i røg, når borgerlige politikere og partier får tobakspenge?

Det spørgsmål stiller Berlingske, der kan afsløre at borgerlige politikere de seneste seks år har modtaget over en kvart mio. kroner fra tobaks-industrien i Danmark. I mange tilfælde har politikerne selv ansøgt om pengene.

Men de Konservatives generalsekretær Martin Dahl afviser overfor Berlingske, at det betyder noget, hvor donationerne til partiet kommer fra eller om man selv har ansøgt om pengene.

- Hvis man giver penge til os, giver man penge til vores kampagner, og så medvirker man til, at vores budskaber når ud i aviserne, på internettet eller på gaden. Så har vi gerne en dialog undervejs om, hvordan det politiske snit skal være. Den dialog har vi løbende med interessenter, borgere, virksomheder og organisationer, men det har ikke noget at gøre med om man giver penge til vores kampagner, siger Martin Dahl til Berlingske.

Han vil dog ikke afvise, at Konservative politikere kan have haft dialog med tobaks-industrien om f.eks. tobaks-afgifter.

- Det har de da givetvis. Tobaksindustrien har jo flere organisationer herhjemme, som fortæller om beskatning af tobaksprodukter og helbredskonsekvenser af rygning eller andet. Vi lytter til de mennesker, som driver virksomheder, siger Martin Dahl.

Men Enhedslistens Pernille Skipper kalder det for "slående viden".

 - Det er slående viden, at de partier, der har blokeret i forhold til rygeloven, er de samme som har fået støtte fra tobaksindustrien. Det er vigtig viden for vælgerne. Der er behov for mere åbenhed, siger Pernille Skipper til TV 2 NEWS.

Knut Gotfredsen, formand for den danske afdeling af organisationen Transparency International mener det er problematisk, at der hersker så lidt åbenhed om partistøtten.

- Det, at man skal grave så langt ned, er beklageligt. Problemet er at at reglerne ikke er blevet lavet om de seneste 11 år, siger Knut Gotfredsen til TV 2 NEWS.

Han ønsker en stramning af reglerne.

- Vi mener man skal lave skarpere regler om det her. Der skal være fuld gennemsigtighed, siger Knut Gotfredsen.