Efter hård kritik: Styrelse ændrer opfattelse i Eritrea-sag

Udlændingestyrelsen ændrer nu opfattelse af, om asylansøgere fra Eritrea kan tildeles asyl i Danmark, alene fordi de er flygtet illegalt fra det afrikanske land. 

I den meget omtalte Eritrea-rapporten, som Udlændingestyrelsen har udgivet i november, lyder vurderingen, at asylansøgere, der er flygtet illegalt fra Eritrea, kan vende hjem uden at skulle frygte fængsel eller tortur, og at man derfor ikke - alene fordi man er flygtet fra det afrikanske land – har krav på asyl i Danmark. En påstand, der siden er blevet undsagt af en lang række eksperter.

Og på baggrund af den massive kritik af rapporten meddeler Udlændingestyrelsen nu, "at der efter en konkret og individuel vurdering kan være grundlag for at meddele asyl til personer med dette asylmotiv ... Udlændingestyrelsen fortsætter sagsbehandlingen, og hvis det kan lægges til grund, at ansøgerne er fra Eritrea, forventer Udlændingestyrelsen på dette grundlag at meddele asyl i mange sager."

Altså er meldingen fra Udlændingestyrelsen nu, at personer der er flygtet fra det afrikanske land, kan få tildelt asyl i Danmark.

Omstridt rapport

Udlændingestyrelsens Eritrea-rapporten har været under hård beskydning, siden den i november blev offentliggjort. En af rapportens helt centrale kilder - Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University – har eksempelvis stillet sig frem og undsagt konklusionen.

- Jeg var chokeret og virkelig overrasket. De citerer mig ude af kontekst. De inkluderer mig i en kontekst med deres anonyme kilder for at styrke deres synspunkter omkring rapporten. De har udeladt så mange ting, har han sagt.

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage.

På baggrund af kritikken har justitsminister Mette Frederiksen krævet en redegørelse fra Udlændingestyrelsen. 

Du kan læse meget mere om forløbet omkring Eritrea-rapporten her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter