Redaktør: Skjult politikerstøtte ligner vaneforbrydelse

Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen modtog op til sidste folketingsvalg 200.000 kroner i støtte uden at oplyse det til myndighederne, som loven ellers foreskriver. Det skriver Berlingske.

Afsløringen kommer ugen efter, at flere andre politikere blev taget i hver at have modtaget 25.000 kroner uden at oplyse det.

Det begynder nærmest at ligne vaneforbrydelser, mener chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

- Det er jo bare endnu et eksempel i rækken på, at der er nogle politikere, der ikke tager den her del af lovgivningen særlig alvorligt, siger han til TV2 NEWS.

- De har selv været med til at beslutte de her regler, men de har åbenbart ikke besluttet sig for at overholde dem, siger Troels Mylenberg.

Han mener, at de skjulte støttekroner i højere grad skyldes, at politikerne ikke har lyst til at følge reglerne, end at de ikke kan finde ud af at følge dem.

Han henviser til, at det ikke burde være så svært at huske grænserne for beløb, der skal opgives og indberettes, og at det heller ikke burde være svært for politikerne og partiforeningerne at finde ud af, at det er dem, der skal gøre det.

- Men de vil sikkert selv sige, at det sker i kampens hede. Buddet må efterhånden være, for vi ser adskillige af de her sager, at det er simpelthen ikke noget, man har særligt stor lyst til.

- Og det er meget paradoksalt, da Danmark af Europarådet får meget hård kritik for nærmest at være en bananrepublik på det her område i forhold til den åbenhed, der er i partistøtteordningerne, siger Troels Mylenberg.

Han understreger, at der er nødt til være en konsekvens, når man har besluttet at borgerne skal kunne se, hvor pengene til politikernes kampagner kommer fra.

- Hvis politikerne synes, at reglerne er så svære at overholde, må de jo lave dem om, siger Troels Mylenberg.

Her er reglerne for partistøtte i Danmark

  • I 1995 indførte Nyrup-regeringen højere partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Partistøtten blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.
  • Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal de oplyse deres navn, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab. Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.
  • Ifølge partistøtteloven straffes man med bøde eller fængsel op til fire måneder, hvis man giver urigtige eller mangelfulde oplysninger til myndighederne om partistøtte.
  • Venstre og De Konservative har "erhvervsklubber", hvor forretningsfolk betaler for at mødes med borgerlige partiledere og politikere.
  • Ingen dansk politiker er endnu blevet straffet efter bestemmelserne.

Kilder: Berlingske og Ritzau