Dramatisk udvikling i Eritrea-sag: Danske embedsmænd sygemeldt

Sagen om den omdiskuterede danske Eritrea-rapport, der slår fast at flygtninge fra Eritrea ikke nødvendigvis har krav på beskyttelse i Danmark, tager nu en ny dramatisk drejning.

To af de centrale danske embedsmænd, der har været sendt afsted til det afrikanske land, er nu sygemeldt, efter at de internt har protesteret over, hvordan deres informationer er blevet anvendt i rapporten. Det skriver Berlingske.dk.

Det er ikke mere end en uge siden, at en af rapportens øvrige hovedkilder, professoren Gaim Kibreab, langede hårdt ud efter rapporten, fordi han følte sig "misbrugt" og "forrådt".

Og også Amnesty International har rejst massiv kritik af rapporten.

Fængsel og tortur eller en ekstra skat? 

Den meget omdiskuterede Eritrea-rapport er blevet til på baggrund af en såkaldt ”fact finding mission”, der blev sendt afsted af de danske myndigheder, fordi vi i løbet af sommeren oplevede en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra det afrikanske land.

Rapporten, der nu ligger klar, konkluderer, at borgere, der er flygtet fra Eritrea frit kan rejse hjem ved at lave et såkaldt angerbrev og betale en ekstra skat på to procent af årsindkomsten. Den konklusion strider mod, hvad tidligere rapporter fra blandt andet Amnesty, FN, USA og Storbritannien har konkluderet.

- Du kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage, har det lydt fra professoren Gaim Kibreab.

- De vil i langt de fleste tilfælde blive fængslet og torteret

Trods kritikken slog statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag fast, at hun var ”tilfreds”.

- Jeg kan ikke gå ind i de enkelte landes konklusioner om forholdene i Eritrea. Jeg er tilfreds med, at Udlændingestyrelsen har undersøgt forholdene i Eritrea, lød det fra statsministeren.

Ifølge Berlingske.dk genoptager Udlændingestyrelsen på mandag sagsbehandlingen for de mange hundrede asylansøgere fra Eritrea. En sagsbehandling, der har været sat i bero, fordi man har afventet rapporten, der skulle give et billede af, om det er sikkert at sende flygtninge retur til det afrikanske land.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter