Journalister bag ny Løkke-bog: V-folk sviner hinanden til

Hele forløbet omkring tilblivelsen af en ny bog om Lars Løkke Rasmussen ”LLR,” der udkommer mandag, har været usædvanlig og afslører et parti i dyb splittelse.

Sådan siger de to politisk erfarne BT-journalister, der har skrevet bogen – Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog.

- Opgøret på hovedbestyrelsesmødet den 3. juni har været meget mere voldsomt end dét, man kunne se på tv - det var kun toppen af isbjerget, siger den ene af forfatterne bag bogen, Andreas Karker.

Thomas Nørmark Krog tilføjer:

- Dét, der har overrasket mig mest er, hvor stor splittelse, der er i partiet – de magtkampe og fløjdannelser, der er. Det kommer nok mest bag på mig, det må jeg sige. Og alle de interesser, der er i at svine henholdsvis Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen til.

Journalister: Løkke og kilder optog interviews

Forfatterne har haft to samtaler af fire timers varighed med Lars Løkke Rasmussen, og den første samtale med Venstre-formanden var – ifølge de to journalister - i sig selv usædvanlig, da han under samtalen var hele følelsesregisteret igennem fra vrede til gråd.

Men der var også en anden ting, der gjorde interviewet usædvanligt og anderledes end noget andet, som de to journalister tidligere har oplevet: Lars Løkke Rasmussen optog selv interviewet.

- Han lagde en båndoptager på bordet og begyndte at optage interviewet. Vi optog selvfølgelig også interviewet, så det må han jo selv om, men det har vi godt nok aldrig prøvet før, siger Andreas Karker, til tv2.dk.

Men det var ikke sidste gang, de to journalister blev mødt med en båndoptager, som ikke var deres egen, under interviews med kilder til bøgerne.

- Det oplevede vi yderligere to gange, da vi talte med kilder fra Løkke-fløjen. Det er politikere, som vi dagligt ser på Christiansborg, som vi har talt med mange gange – og som kender os ret godt, siger Andreas Karker.

Episoderne vidner ifølge de to journalister om, hvor anspændt situationen i Venstre har været – og stadig er - siden formandsopgøret den 3. juni.

Journalister: Løkke har jagtet kilder til oplysninger i bogen

I bogen skriver journalisterne desuden, at Lars Løkke Rasmussen jagtede oplysninger om, hvilke kilder der havde udtalt sig til bogen. Til TV 2 siger Thomas Nørmark Krog:

- Løkke har selv været meget interesseret i at få navne på, hvem der har givet oplysninger til bogen.

Adspurgt af tv2.dk om de efterfølgende har hørt om, at kilder har oplevet konsekvenser af at have udtalt sig de to forfattere, siger Andreas Karker:

- Nu er bogen jo endnu ikke udgivet, men vi har oplevet at blive kontaktet af flere kilder, der – efter at være blevet interviewet – har trukket i land igen.

Men det kan vel lige så godt være udtryk for, at de har fortrudt deres udtalelser, og at de har fået kolde fødder – og ikke at de er blevet presset af Lars Løkke Rasmussen?

- Det er vores klare opfattelse, at det skete efter pres, siger Andreas Karker.

Han bliver suppleret af bogens anden forfatter Thomas Nørmark Krog:

- Der var f.eks. flere, der overvejede at bakke op om Britta Schall Holberg udtalelser i bogen. De to kilder overvejede det i to dage, men sprang til sidst fra. Det drejer sig om en folketingspolitiker og en person centralt i Venstre, men som er udenfor folketingsgruppen.

Thomas Nørmark Krog henviser til, at den tidligere fremtrædende Venstre-politiker Britta Schall Holberg i bogen siger, at Lars Løkke Rasmussen ”drikker for meget.”

Journalister: Løkke-kilder har ført dobbeltspil

Samtidig oplevede forfatterne at blive kontaktet af Lars Løkke Rasmussen om et interview dagen før bogen gik i trykken:

- Han ville pludselig mødes, dagen før bogen går i trykken. Vi må indrømme, at vi havde dét indtryk af mødet, at han var mest interesseret i, hvem der havde udtalt sig til bogen. Der var knap så meget interview, siger Thomas Nørmark Krog.

I bogen giver forfatterne også udtryk for, at nogle af kilderne på det, som journalisterne kalder, Løkke-fløjen har ført dobbeltspil.

- (De har)… afrapporteret til chefen om vores spørgsmål straks efter deres besøg på vores lille kontor – i hvert fald var Løkke grundigt orienteret, da vi interviewede ham, skriver forfatterne.

Forløbet med tilblivelsen af bogen beskriver de to journalister som noget, de aldrig tidligere har været ude for.

- Der var efter alt at dømme tale om flere forskellige strategier i forhold til vores researcharbejde. Først at prøve at stoppe bogen, dernæst at medvirke i den, herunder benægte mange af de oplysninger, vi havde fra vores kilder i Venstre, står der i bogen.

Til TV 2 siger Andreas Karker:

- Der har været så meget hype om bogen – at det skulle være en skandalebog. Det mener vi er startet af Venstre selv. Jeg tror sådan set, at de i starten var ærlige, når de sagde, at de frygtede, at der kom nogle frygtelige afsløringer om formanden.

Han fortsætter:

- Men så efterhånden fandt de ud, at det måske også var meget smart at sige det hele tiden, for så kunne de bagefter sige, at nå ja – der var ikke så meget i bogen alligevel. 

TV 2 interviewede fredag Lars Løkke Rasmussen om oplysningerne i bogen. Det interview kan du se her: