SF: Der må ikke opstå mistanke om at politikere er købt

- Hvis det er korrekt, så er det klokkeklart, at det er ulovligt. Man skal offentliggøre det, når det er i den beløbsstørrelse. Det er den ene del af diskussionen, at det er blevet hemmeligholdt. Den anden del er, at vi gerne vil have mere åbenhed inden for det her felt. For det er afgørende for befolkningens tiltro og tillid til os politikere, at der er åbenhed omkring den økonomiske støtte, der kan blive givet til politikere og partier.

Sådan lyder det fra SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, efter det er kommet frem, at fem Venstre-politikere og en konservativ politiker ikke oplyste til myndighederne, at de hver især fik 25.000 kroner i støtte fra Saxo Bank under valgkampen i 2007. Det skriver Berlingske. 

Dermed har de seks politikere, hvor blandt andet Venstres næstformand Kristian Jensen er i blandt, brudt reglerne, udtaler flere juraeksperter til avisen.

- Jeg synes, man skal passe rigtig meget på. Én ting er, at man holder sig inden for reglerne og beløb under beløbsgrænsen. Men noget andet er, at vi er nødt til at have åbenhed omkring de her pengestrømme i dansk politik. Det er ødelæggende for demokratiet og for os politikere, at der ikke er den åbenhed, siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2 News.

Ifølge hende skal der både være åbenhed omkring, hvordan de enkelte partier bliver støttet, og hvordan de enkelte politikere bliver støttet.

- Der er ikke noget i vejen for, at nogle gerne vil give noget økonomisk støtte til en valgkamp, da det er dyrt. Men der skal være åbenhed omkring det. Ved meget store beløb kan man godt begynde at diskutere, om vi nærmer os amerikanske tilstande, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Skal det være i orden at donere 20 millioner kroner til et parti?

- Det er jeg ikke sikker på, at det skal være i den størrelsesorden. Jeg synes, det er vigtigt, at det her udvalg finder nogle beløbsstørrelser, som vi synes er rimelige, siger politikeren og tilføjer:

- Der må ikke opstå en kultur eller en mistanke om, at vi som politikere er købt.